Vegetariska vårrullar

Men  goddagens!..👍

Jag har länge velat prova att göra vårrullar, blev inspirerad då min svägerska som är från Filippinerna pillade snabbt ihop ett gäng då jag var på besök. Så det blev att jag köpte en förpackning vårrulledeg av henne, men måste beställa mer då jag måste testa på lite mer. Jag gjorde efter recept jag har haft sparat, men jag dubblade satsen och gjorde hälften vegetarisk de andra fick bli med färdig strimlad tacokyckling från Kronfågel. Dessa vårrullar gjorde jag som sagt ett helt gäng av och styckfryste för att friterad de vi tillfälle!..

Ha det bäst på er!...💕
 
Ark av vårrulledeg(ett paket innehåller 50ark)
200 g strimlad vitkål
1/2 paket glasnudlar
1 strimlad purjolök
2 morötter, rårivna
1 zucchini, råriven
2 dl böngroddar
1 msk soya
1 msk fisksås
2 krm malen svartpeppar
matolja till fritering
Äggvita till pensling

Gör så här:

Ta fram vårrulledegen ur frysen och låt tina i ca 30 minuter

Blötlägg nudlarna i varmt vatten 30 minuter så de blir mjuka. (De behöver inte kokas). Skär dem rakt över ett par gånger, då blir de inte så långa och lättare att hantera.

 Fukta en kökshandduk med vatten och lägg vårrullearken på en tallrik. De blir mjuka, men inte genomblöta och får därmed finare färg när de friteras. Riv grönsakerna grovt. Stek vitkål och morot mjukt. Blanda ner nudlar, grönsaker, fisksås, soya och svartpeppar. Lägg ut ett vårrulleark och pensla kanterna med äggvita. Lägg på en 2 matskedar av grönsaksblandningen. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg dem på ett fat.  Rulla ihop. Antingen så fryser man in rullarna eller så fritera vårrullarna i ca 6 minuter i olja som är 180 grader.  Häll  olja i en wokpanna, en större kastrull eller stekpanna. Det bör vara cirka 3 cm djupt. Hetta upp oljan. Lägg i en bit vitt bröd, om det bubblar och brödet blir brunt är oljan tillräckligt varm. Fritera vårrullarna i omgångar, låt dem rinna av på ett hushållspapper.

Serveras med en grönsallad och några goda dippsåser... 

I  be back!.. när de ligger på tallriken!..;)

 
 
Baguetter med vetesurdeg
 
 
Här bakas det med surdeg så det står härliga, i helgen bakade jag och bjöd på jobbet vi är ju inte bortskämda med att bli bjudna på "frukostfika" Då man arbetar helg så kan det vara trevligt med lite nybakat. Idag efter jobbet satte jag igång två stöpar, en bakade jag ut till 
till kvällsfikat, och de andra stoppade jag in i kylen på kalljäsning. 
 I morrn så bakar jag ut baguetterna och tar med mig det för att bjuda min far o bror på till eftermiddags kaffe.
Ha det bäst!..💕
 
6 g jäst
140 g vetesurdeg
3 dl vatten
1/2 msk salt
10g vetekli
390 g vetemjöl special
Sesamfrö till utbakning
 
Gör så här:
Lös jästen i vattnet och surdegen, Arbeta in övriga ingredienser. Täck degbunken med plastfolie. Jäs i 2-3 timmar.
Lägg upp en hög med mjöl med lite sesamfrön och sprid det över bakbordet. Stjälp upp degen och vik den en gång över sig själv så att båda sidor är väl mjölade. Dra ut degen till en rekrangel, dela med degskraoan i 3-4 långa längder, mjöla snittytorna direkt.
Vrid med lätt hand till baugetter och lägg på en baugettplåt eller på en bakklädd plåt.. Låt degen vila medans ugnen värms upp till 250-275g.
Sätt in plåten och spraya med vatten uppe o nere i ugnen. Grädda i ugnen 13-15 min. Låt svalna på galler utan bakduk..
 


Surdegspizza
Det är lite pyssel och kärlek omkring en surdegspizza, men värt att vänta på kan jag lova. Och att använda en baksten ger klart det bästa resultatet, har du ingen baksten  så kan du värma upp bakplåtarna.  Värm ugnen till 225–250 grader och låt ugnsplåtarna värmas upp. Med hjälp av bakspade eller bakplåtspapper kan du lätt dra över pizzorna på de heta plåtarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 10–15 minuter. Denna gång så fyllde jag pizza med den goda tomatsåsen Italiensk Prosciutto, Ruccola, Parmigiano Reggiano klart godaste fyllningen
 
Det här receptet är ett klipp från vår lokala tidning Norran  som jag klippt ut och sparat i en evighet. Men jag har trixat till det med att tillsätta lite jäst men kan uteslutas.
 
Till surdegen dag 1
2 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl
Dag 3
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl vetemjöl
Dag 4
1dl ljummet vatten
1 1/2 vetemjöl
Dag 5
3 dl vetesurdeg
4dl ljummet vatten
3 ärtstora jästkulor
9 dl vetemjöl +1dl
Till utbaket
1dl vetemjöl 1msk salt
 
Gör så här:
Vispa vatten och mjöl i en bruk.
Plasta in burken och låt surdegen stå i rumstemperatur i två dygn.
Dag 3 och 4 tillsätt ytterligare vatten och mjöl, rör om ordentligt och plasta in
På dag 5 blandas surdegen med vatten, jästen  och mjölet. Arbeta in degen i 15 min, salta och arbeta in ytterligare i 15 min(går bäst i en assistent )
Låt degen slutföra i 2 timmar, (jag  slutjäste i kylen i ett dygn, jag oljad in en bunke och lät degen gå i och plastade in sedan in i kylen)
Sedan när jag ska baka ut pizza får degen stå framme en timma innan jag bakar ut den.
Nu är det bara att baka ut pizzan med en god tomatsås och goda tillbehör.