Skinkfrestelse
Av rester så blir det fester!. som alltid se blir det rester av julmaten och då får man låta fantasin avgöra hur rätterna blir. Det blev mer mat över än det var tänkt, ungdomarna drog vidare till Umeå på juldagen och kom hem igår, så mycket mat fick ner i frysen. Julen i övrigt har jag nog större delen tillbringat på jobbet så Mor o svärmor har fått stått för marktjänster här hemma vilket ha varit bra.
 
Rester av skinka
1 liten purjolök
1 halv röd chilipeppar
1 riven  vitlöksklyfta
8 stora potatisar
4 dl grädde
1/2 dl chilisås
Riven stark ost
 
Gör så här:
Skala och skär potatisen i stavar(Som till en Jansson) Lägg potatisen i en djup panna och slå på grädden och chilisåsen. Låt detta på sjuda tills potatisen nästan är klar, ca 15 min. Häll det sedan över i en gratängform. Tärna skinkan, skiva en sköljde purjolök, finhackad chili. Fräs i en stekpanna och tillsätt den rivna vitlöken. Låt det få bli varmt. Fördela det över potatisen. Strö över osten. Gratinera i ca 20-25 min
 
 
 
 
Fireball- julig hotshots

När vi var på mat mässan i Älvsjö fick vi prova på denna goda o annorlunda likör

Det måste vara vinterns och vårens hetaste dryck, kanadensiska whiskyn - Fireball Cinnamon & Whisky Liqueur är en en söt och kryddigt het dryck med tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Oftast serveras den som shot eller på is men den går också bra att blanda i drinkar och själv prova jag att göra kaffeshot med den.

Ta fram shotglas som rymmer 6 cl.

Fyll på med 2 cl Fireball Cinnamon Whisky.Fyll på med 2 cl kaffe. Här gäller det att skikta i kaffet så att det lägger sig i ett snyggt lager ovanpå spriten. Tricket för att lyckas med detta är följande; Ta en tesked och vänd den upp och ner, håll den mot kanten på insidan av glaset och häll försiktigt i 2 cl kaffe – på så sätt förhindrar du att kaffet blandar sig med spriten.

Fyll på med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker. Samma sak här – häll grädden ner i glaset via den upp och nervända teskeden så att det även här bildas ett snyggt lager. Klar att servera! För lite extra snygg visuell effekt kan du toppa skapelsen med lite pudrad kanel.

 
 

 

 
Picklad rödlök
Hej o hå! nu börjar det närma sig jul och jag har nog inte många knop med mat o bak varken här på bloggen, eller hemma vid. Men det finns hopp om liv iaf. Men lite har jag väl gjort men som jag inte har lagt ut. Sillarna ska jag nog lägga in på söndag efter arbetshelg, Köttbullar o revbenspjällen är klar och ligger i frysen. Jag har gjort det bekvämt i år och beställt färdiggravad lax och varmrökt pepparlax. Till pepparlaxen kommer jag att servera picklad rödlök som är riktigt mumsigt.
 Receptet är hämtat från Mitt Kök
 Ha det bäst!....=)
 
2 klyftad finskivad rödlök
1 klyftad finskivad gul lök
 0,5 dl ättikssprit, 24%;
2 dl Vatten;
1 dl socker;
2 msk färsk riven ingefära.
 
Gör så här:
Blanda samman vatten, ättika och socker i en kastrull. Koka upp.
Skiva eller klyfta löken och riv ingefära.
Diska av en glasburk.Varva löksorterna och ingefäran i  burken och häll på den varma vätskan. Sätt på lock och låt den svalna innan du sätter den i kylen. Den blir godast om den får stå till sig innan den serveras, gärna över natten.