Pastagratin a´la Italiana

Vilken fantastik vårdag vi fick denna dag....de spritter i kroppen på en när solen o värmen visar sig efter en del dagar i grått.

Det går trögt nu förtiden med bloggandet eftersom det är så mycke som snurrar runt här hemma med ditten o datten, och snart ska vi hämta hem husvagnen och fixa den inför våra turnéer....längtar.
Idag blev det denna goa mustiga pastagratäng till middag och jag gjorde en dubbel sats eftersom de är en del ledighett för en del till veckan,  så finns det rest mat till mina "kak/mathål"

500 g fullkorns pastapenne

Till köttfärssåsen:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 dl rödvin alt. vatten
1 msk konc. kalvfond
1 msk hackad basilika
1 krm riven muskot
Salt o Peppar

Till ostsåsen:
5 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
3 dl riven västerbottens ost
peppar

Gör så här:
Fräs hackad lök och köttfärs med olivolja i en rymlig kastrull. När färsen grynat sig tillsätts riven eller pressad vitlök, passerade tomater, rödvin eller vatten samt kalvfond. Krydda med basilika och riven muskot. Sjud såsen i 10 minuter. Salta och peppra.

Koka pastan drygt halva tiden som anges på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag.
Koka upp mjölk och grädde. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Vänd ner riven ost. Peppra men vänta med salt.
Blanda köttfärs, pasta och ostsås och slå blandningen i en ugnsfast form. Grädda av cirka 20 minuter i 225 graders ugn

Fish soup!....

1 strimlad purjolök
2 morötter
1 bit rotselleri
2 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1-2 krm torkad chiliflakes
1 påse saffran
12 dl vatten
2 msk koncentrerad fiskfond
2 dl vitt vin
3 dl mellangrädde
1 burk konserverade cocktailtomater (Mutti, Delizie ) 
300 g skinn- och benfri lax
300 g torsk
Salt o peppar

Gör så här:
Hacka löken. Skala och skär morötter och selleri i tunna stavar. Hacka vitlöksklyftorna. Fräs alltsammans i en stor kastrull med olivolja utan att det får färg. Fräs med chili och saffran efter ett par minuter.
Häll i vatten, fiskfonden, vin och grädde. Koka upp soppan i  några minuter.
Dela tomaterna och skär fisken i bitar. Lägg tomater och fisk i soppan och koka i ytterligare en minut. Smaka av med salt o peppar. Serveras med cremem fraiché som är smaksatt med rasp från en lime. grovt bröd med VB ost.

Köttfärslimpa med potatismos

Smart o lätt mat är välkommet i detta hem, snabbt som tusan går det att sno ihop denna middag och sköter sig i stort sätt sig självt ett stund. Nu är hockeysäsongen slut  för denna gång. ♥ SAIK ♥ fick nöja sig  även denna gång med ett silver vilket inte är fyskam. Helg är det iaf i morrn och en ledig sådan och satsar på en fredagssoppa i morrn..... ha en go  fredag i morrn! ;)


800 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
1-2 dl mjölk
Salt o peppar

Fyllning:
karljohansvamp /champinjoner
1 pkt bacon
100g gräddädelost(grovriven)

Gör så här:
Hacka svampen smått och fräs  med strimlad bacon och låt svalna. Riv lök och vitlök. Rör ner ägget och kalvfonden samt blanda ihop det med köttfärsen.

Bre ut köttfärssmeten på plastfolie och strö över den grovrivna osten (eller hacka och strö över den). Strö över svamphacket med bacon och rulla ihop till en rulle med hjälp av folien. Lägg köttfärslimpan i en smörjd ugnsfast form och grädda i 200g i ca 30 minuter. Servera med potatismos och riva morötter.