Makaronipudding
Av julens rester gör man fester...makaronipudding är en mycket tacksam maträtt. Du kan i stort sett använda vad du vill i den, till exempel gårdagens eller julhelgens rester. I vårtfall blev det tjälknöl och korv och lite julskinka som fick skinka ner i puddingen.
Ha en fortsatt fin vecka!...
 
4 port makaroner
1 purjolök
Rester av tjälaknöl, julskinka, korv
 
Äggstanning:
3st ägg
3 dl mjölk
Salt o Peppar
2dl Vb ost

 Gör så här:

Koka makaronerna enligt den anvisning som finns på förpackningen, så att den är al denne.  Skär köttresterna i strimlor eller tärningar. Stek med purjolöken ett par minuter. Häll allt i en smord ugnsform. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt o peppar i en liten skål. Häll detta över makaronröran i formen. Strö den rivna  osten över.

Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader. Äggstanningen ska ha stelnat till och osten ha fått färg.

Garnera med lite hackad persilja

 
Glöggmys med Amazin
Igår hade jag några av våra grannar på glöggkväll, en riktigt trevlig kväll. Vi brukar turas om att bjuda varandra runt före jul . Det är ett sätt att få träffa alla och få höra av varandra. Vi brukar göra det väldigt enkelt. Jag hade lite ost och kex, saffransskorpor, lakritsknäck, en Gubbröra på knäcke, ädelostfyllda krustader med hjortronsylt  på gottebordet. Här är receptet på dessa godingar men glömde tyvärr att fota dem!...😏
 
 
Ädelostfyllda krustader
 Små Krustader
Kvibille gräddädelost
Hjortronsylt
 

Gör så här:

Skär osten i bitar och stoppa ner dem i krustaderna. Skjuts in i ugnen en stund i 200g så osten smälter ner, men passa de går fort. Toppa med hjortronsylten.

 

Vi fick även testa ett nytt vin till glöggmyset Amazin Zinfandel från Primewine Group Vinet tyckte vi var ett helt okej sällskapsvin

 

 
Här vårt lokala öl Kallholmen

 

 

 

 

En gulasch med älgfärs
 Ett snabbt mobilinlägg! Här har det inte varit någon större aktivitet. Det har varit  sjukdomar i familjen som gjort att jag har tillbringat en större tid på lasarett och jobb ut i mellan de. Här en snabb o falsk variant på gulaschsoppa
Med norrländsk touch!
Ha en skön helg!..💕 
 
250 älgfärs
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
4 medelstora potatisar
1 tsk rökig paprikapulver
2 krm vanlig kummin
1 krm Cayenne peppar
2 krm salt
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
2 msk koncentrerad tomatpuré
 
Gör så här:
Skala och tärna potatis smått,  o hacka löken. Stek grönsakerna i lite olja tills löken blir genomskinlig, den ska inte ta färg.
Lägg över potatis hacket i en kastrull. Stek köttfärsen tillsammans med kryddorna tills den blir smulig. Tippa också köttfärsen i kastrullen. Häll på vatten, smula i buljongtärningar och rör i tomatpuré. Låt soppan koka 12–15 minuter, potatisen ska vara ordentligt mjuk. Smaka om det behövs mer salt o peppar. Klicka på hoppningen o servera ett gott bröd med vb ost.
 
Topping:
Blanda 1dl grovt riven västerbottensost med 4 msk  cremefraiche