Laxlasagne......

4 port bitar lax( 1 paket 4 i varje)
Ca 10 färska lasangeplattor
1 fänkål
1 påse färsk babyspenat
1 brk färdigskalade räkor

1 brk färdig tomatsås (dolmio)
Riven ost


Bechamelsås

5 dl mjölk
2½ msk vetemjöl
1 msk smör
1 msk skaldjursfond
ev. en skvätt grädde
salt o peppar efter smak

Gör så här:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken tillsammans med smöret och koka upp under omrörning. Koka på svag värme ca 5 minuter, tänk på att röra om så att såsen inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt, peppar, fonden och ev. lite grädde.

Gör så här:

Skär laxen i småbitar och salta lite grann.  Bryn det tillsammans  med den fint skivade fänkålen. Gör sedan i ordning bechamelsåsen.
 Varva sedan såsen , pastaplattorna, laxen o fänkålen, räkor,  tomatsåsen, spenaten...upprepa detta sedan ett varv till och avsluta med pastaplattorna och slå sedan över resten av såsen och strö över ost.

Älgskavsgryta

5-6 hg benfri stek eller ytterlår av älg
1 burk championer
1 lök
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 msk dragon
2 msk fransk senap
3 msk soja
2 msk tomatpure
3 msk worcestersås
1- 2 msk vilt fond
Peppar o Salt

Gör så här:
Skär lövtunna skivor. Bryn kötten i smöret i hög värme, tillsätt löken och championerna.
Smula ned buljongtärningen, häll på grädde, senap, soja , tomatpure, fonden
Krydda med dragon, peppar o salt.

Låt grytan koka 1 några minuter. Smaka av och servera med  Bulgur eller potatis eller som jag spritsade potatismos runt älgskaven och serverade en krispig sallad till.

God kolakaka......


3 ägg
2 dl socker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör

Gör så här:
Vispa ägg och sockret poröst o fluffigt. Blanda samman de torra ingredienserna och smält smöret, blanda ner det i äggvispet.
Slå det i en smörjd springform med kokos istället för ströbröd.
In i nedre delen av ugnen i ca 40-45 min. Låt den sedan svalna
.
Under tiden så blanda  ner ingredienserna till såsen i en kastrull och koka ihop såsen i ca 15 min till den tjocknat lite.

Kolafyllning
1 vispgrädde
1 msk ljus sirap
1 ½ dl råsocker eller strösocker
1oo smör/margarin
1 tsk kakao

Dela på kakan och slå hälften av kolasåsen mellan bottnarna. Lägg sedan på locket och slå sedan resten över och bred jämnt över kakan.
Garnera med rostad flagad mandel