Idag tog jag mig tid att baka dessa limpor...som var så goda att jag måste baka en omgång till att ta med mig.
2 limpor
5 dl mjölk
1 1/2 msk sirap
2-3 msk messmör
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk blandade brödkryddor
6 6 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Blanda mjölk, sirap och messmör i en kastrull och värm det till 37°.
Rör så att messmöret smälter. Rör ut jästen i degspadet.
Arbeta in salt, råmjöl och vetemjöl tills degen släpper bunken utan att kladda.
Jäs i 45 minuter. Knåda degen väl. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakpapper.
Nagga med gaffel. Jäs i 30 minuter.
Grädda 175g i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
Pensla med hett vatten när limporna är färdiga och låt dem svalna under en handuk på galler
4