Messmörslimpor.....

Idag tog jag mig tid att baka dessa limpor...som var så goda att jag måste baka en omgång till att ta med mig.

2 limpor

5 dl mjölk
1 1/2 msk sirap
 2-3 msk messmör
 50 g jäst
2 tsk salt
2 msk blandade brödkryddor
6 6 dl grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl special
Gör så här:

Blanda mjölk, sirap och messmör i en kastrull och värm det till 37°.
Rör så att messmöret smälter. Rör ut jästen i degspadet.
Arbeta in salt, råmjöl och vetemjöl tills degen släpper bunken utan att kladda.
Jäs i 45 minuter. Knåda degen väl. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakpapper.
Nagga med gaffel. Jäs i 30 minuter.
Grädda  175g i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
Pensla med hett vatten när limporna är färdiga och låt dem svalna under en handuk på galler

Kålpudding....

Husmanskost är en stor  favoriter hos mig.... receptet när det gäller kålpudding en riktig husmansklassiker, och enligt min smak den godaste.
Om man känner för det kan man även tillsätta ris i kålpuddingen som mer "utfyllnad". Men själv tycker jag att det är lika gott utan.



1 kålhuvud (ca; 1,5-2 kg)
2 msk margarin
2 msk sirap
600 g blandfärs
2 ½ dl mjölk
1 tsk Timjan
1 msk worcestershiresås 
Salt o svartpeppar efter smak

Gör så här

Strimla kålhuvudet
Smält margarinet i en stor stekpanna eller stekgryta.
Lägg i kålen och bryn den lätt.
Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra.
Häll över sirap.
Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
 
Blanda blandfärs med mjölk, salt och peppar, worcestershiresås .
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form.
Bred över färsen och täck över med resten av kålen.
Grädda i ugn ca 45 min i 175g . Servera med potatis och lingonsylt.

Tonfisksås med pasta.....

 pasta som ex. spagetti, penne eller tagliatelle

1 bukett broccoli

2 morötter

2 burk tonfisk i olja eller vatten, ca 200 g

1 stor gul lök

1 klyfta vitlök

3 msk olivolja

2 msk tomatpure

1 röd paprika

1 dl svarta oliver, gärna kalamataoliver (kan uteslutas)

3 msk balsamvinäger

1 krm cayennepeppar

2 brk creme fraiche

Salt, svartpeppar och en nypa socker

Gör ¨så här:

Sätt på en stor kastrull vatten till att koka pastan.

Rensa och skär broccolin i buketter. Även stammen kan du putsa och strimla.

Skala och slanta morötterna.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken i olivoljan.

Hacka under tiden paprikan i bitar och tillsätt den.

Tillsätt sedan tonfisk, tomatpure, cayennepeppar, oliver och vinäger samt creme fraiche. Koka ihop till en tonfisksås. Smaka av med salt, svartpeppar samt en nypa socker.

Koka under tiden pastan enligt paket.

När pastan har fem minuter kvar tillsätter du broccolin och morötterna så att de kokar mjuka med pastan.

Blanda sedan pastan med tonfisksåsen och smaka av med mer salt och svartpeppar