Nyårs menyn.......
Ja som alltid har jag lite otur....Avocadon hade tyvärr inte mognat,  fastän jag fick de goda rådet att lägga de i en papperspåse tillsammans med en banan så.. då stod jag där konfunderad..så jag fick göra om cocktail på ett annat vis o den blev så här... jag tog istället kruksallad o tomat o gurka..allt annat enligt recept

Men här är det receptet som skulle gälla.

Passionerad räkcocktail

500 g räkor med skal
2 mogna avokador
2 salladslökar
4 passionsfrukter

Dressing:
1 msk dijon senap
1 msk flytande honung citron
3 msk olja
2 krm salt

Gör så här
Skala räkorna. Skala, kärna ur och tärna avocadorna.
Skölj och finstrimla salladslöken. Halvera och gröp ur passionsfrukten.
Fördela salladen i 4 portionsglas. Lägg på räkor, avokado, lök och till sist passionsfrukten.
Rör ihop senap och honung. Tillsätt oljan, lite i taget och rör emellan. Smaka av med salt.
Häll dressingen över cocktailen och servera genast med rostat bröd.

Potatisbakelse

1rulle färdigkavlad smördeg
 4 portioner hemlagad potatismos/ går oxå med pulvermos
1 påse riven VB ost
Gör så här:
Gör i ordning potatismoset som får svalna lite. Rulla ut smördegen och bred sedan moset över hela degen. Strö sedan över den rivna osten. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skiva i lagoma potionsbitar o lägg på en plåt eller i en muffinsform som man har lagt amrikanska muffinsformar i. Pensla med ägg o strö lite ost ovan på och in i ugn i ca 10-15 min 175°
Till de servaras det Balsamicosås o oxfile/älgfile


Päron under ett After eight täcke

 Päronhalvor 1 brk konserverade
 Ca 4 msk Apelsinlikör
1 mindre ask After eight bitar

Gör så här:
 Låt päronen rinna av ordentligt och lägg dem i en ugnssäker form.
Häll över likören och lägg en chokladplatta på varje päron.
Ställ in desserten i ugnen på 175ø i ca. 10-15 minuter.
Tag ut päronen ur ugnen. dekorera med vindruvor eller valnötter.
Servera gärna vaniljglass eller lättvispad grädde till.


Laxrullarna
Min mormor......
Jag förlorade egentligen min mormor för ca 6 års sedan i den grymma sjukdomen demens, det jag förfarande saknar är hennes telefonsamtal. Jag har haft så många goda minnen med dig mormor och 
även morfar,  mest då jag var barn och sedan jag blev äldre och fick barn själv
 
"En kvinna att vara stolt över! Du var omtänksam, klok, kärleksfull, flitig och resolut. Du var entusiastisk, ärlig, hjälpsam, händig, uppmärksam på det mesta och otroligt trevlig. Du har alltid funnits där för mig. Du var en mormor som alla vill ha. Du var o är fortfarande världens bästa mormor!
Tack för att du alltid har varit en god förebild o support för mig!
Västerbottensgratinerad kycklingfilé......

1 pkt fryst bladspenat
4 kycklingfiléer som är delade i bitar
2 krm salt
2 krm citronpeppar
2 dl riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 dl stark hönsbuljong eller  kycklingfond
1 3/4 tsk potatismjöl
1 msk ljus fransk senap
2  pressade vitlöksklyftor

Gör så här:
Pressa ur all vätska ur spenaten..jag slungar min i salladsslungan. Lägg spenaten i en ugnsform.
Krydda filéerna med salt och citronpeppar. Lägg dem ovanpå spenaten.
Strö över vb ost.
Blanda samman grädde,  buljong (svalnad), potatismjöl, senap och vitlök. Häll såsen över kycklingen.
Låt stå i ugn 200° i 35-40 min. Täck över med folie mot slutet av tiden om det börjar brännas.
Servera med färsk pasta o en krispig sallad