Tinas köttfärslåda

En favorit i repris Tinas köttfärslåda, men med lite ändringar!!...Ett tips till helg eller vardagskrubb!!
Denna rätt serverar jag både som vardagsrätt men även som bjudrätt
men ett alternativ till den som inte gillar Janssons.

Ca 500g nötfärs/älgfärs
1 tsk curry
1 stor purjolök
200g färska kantareller 
1msk vetemjöl 
1 msk ljus fransk senap 
1 pkt tärnad bacon
1 1/2 dl buljong på tärning
Salt, o Peppar
ca 8 st stora potatisar
3 dl grädde
riven ost


Gör så här:
Använd en hög ungsäker form som är smord. Strimla purjon, låt svampen rinna av väl om du använder burksvamp,annars skiva och stek den färska svampen.
Skala och  riv i jansson stuket. bacon tärnas smått. Bryn purjon och svamp med matfett i en gryta tills det börjar ta färg. Lägg i köttfärsen och låt den bryna med tills den smular sig.
Strö över mjölet och rör om. Tillsätt senap, skinka och buljong. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ett lager potatisstrimlor i botten av formen och varva med färssås och riven ost. Lägg potatis överst och täck med ost. Slå på grädden.
Grädda i ugnen ca 175 i ca 40-45 min tills potatisen känns klar.
Servera med en god krispig sallad.

Matfesten i Skellefteå

Snart är denna helg till ända, där dagarna har tillbringats på Matfesten här i Skellefteå. På matfesten säljs måltider från div kulturer,  livsmedel, skördeprodukter och hantverk som är lokalt tillverkade, odlade eller tillredda. Produkterna skall ha en äkta kvalitet och gärna en identitet.  Undantaget är drycker som säljs i samband med måltider. Skellefteå har faktiskt ett närproducerat öl bryggt i Skelleftehamn Kallholmen maltbryggeri smakade gott oxå! =)

Maten var väl si o så kan jag tycka tyckte, i ett matställe var maten kall och alldeles för lång väntetid, sedan var det hopplöst att kunna sätta sig och äta de man köpt i dryckestälte .  Många höll platserna åt varandra och svårt att lämna platserna när det ätit klart.... för att låta nya matgäster få sätta sig, fast i det stora hela  tycker jag att konceptet med matfesten är kul när de arrangeras nått kul här i staden.
Tack för denna gången!

    

Lättlagad filé i kryddig dubbelmarinad

Detta recept har dammats av i den recepthög av  urklipp jag samlat på mig. Fast jag gjorde denna gång receptet med kycklingfilé och det blev lika gott. Och denna rätt passar utmärkt till en bufférätt. Jag hade även grillade grönsakspett med champinjoner, lök och paprika, grillade potatishalvor som jag penslat på lite olja sedan salt o Peppar.
Bon Appétit!



500 g fläskfilé/kycklingfilé
1 msk smör

Marinad 1:
1 msk soja
2 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm grovmald peppar

Marinad 2:
1 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
½ rödlök
½ basilikaplanta
1 msk flytande honung
1 dl olivolja
2 tsk flingsalt
1 knippa basilika och bladpersilja

Gör så här:
Blanda marinad 1 i dubbla plastpåsar och lägg i filén. Snurra påsen så marinaden täcker filén. Marinera 1 tim.

Stek filén i smör i en stekpanna 15 min till 70° innertemperatur.
Späd gärna med lite vatten som den får småkoka i.

Blanda marinad 2. Tvätta limen och riv skalet. Pressa ur saften. Strimla chilin. Finhacka rödlöken och plocka basilikabladen. Hacka hälften av bladen. Spara resten till garnering. Blanda oljan med lime, chili, rödlök, hackad basilika och honung.

Skiva filén och lägg på ett fat. Häll över marinad 2. Strö över flingsalt och örter. Ställ fatet kallt ca 1 timme eller till servering. Garnera med limeklyftor och basilikablad. Servera köttet med potatis- eller pastasallad och ev med crème fraiche-sås med örter.