Tikka masala meal

Tikka masala är  riktigt smaskigt!...och kanske denna gång blev den lite i hetaste laget enligt ungdomarna, jag själv gillar hetta i mat, och med raitan så balanseras hettan o svalkas något. Nästa gång när mer tid ges ska jag ge mig på att baka naanbrödet sjäv om men de köpta inte alls var så dumt heller.

400 g tandoori kyckling, benfri

1 burk krossade tomater
1 msk tomatpurè
1oo g crème fraiche
1 gullök
1 färsk, röd chili
1 msk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
1 krm cayenpeppar
1 krm chilipulver
Gurkmeja för den vackra färgen
salt
1 msk olja
Haricots verts

Gör så här:
Om du vill göra tandoori kyckling marinera kycklingen enligt receptet nedan och stek i en stekpanna eller grilla i ugnen.
Salta kyckling efter den har marinerat minst i 2 timmar.

Tandoori marinad
400 g kycklingfiléer (eller andra kycklingdelar)
1/2 dl yoghurt alt/ filmjölk
1 ½ msk tandoori masala(färdig kryddblandning)
1 msk citronsaft

Tikka masalaröran:

Skala och hacka båda löksorterna.
Kärna ut chili och de vita skiljeväggar. Fräs grönsakerna i olja i 5 minuter tillsammans med kryddor.
Uppvärmda kryddor släpper fram arom och det kommer att dofta underbart. Häll krossade tomater och tomatpurè och koka upp såsen.
Smaksätt med salt och crème fraiche. Lägg kycklingbitar i såsen, låt det dra en liten stund Och sist så rör ner lite brytbönor så de får bli varma.

Serveras med ris raita, och de blev ett köpes naanbröd.

Raita:
1 färsk gurka
2 1/2 dl (turkisk) yoghurt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gula senapsfrön
1/2 tsk färskriven ingefära
salt

Gör så här:
Skala och kärna ur gurkan. Skär den i mycket små tärningar och rör ner dem i yoghurten. orrosta spiskummin och senapsfrön en minut under omrörning i stekpannan tills kryddorna doftar starkt. Rör ner dem i yoghurten och smaka av med färskriven ingefära och salt.

Banoffee Pie

Hej hopp i galoppen! vilken underbar dag de blev, själv så har jag jobbat hela denna helg, men fick njuta lite av kvälls solen med grillat på denna mors dag. Jag tycker vi som orkar med att jobba i vårdyrket får alldeles för lite cred upp ifrån med tanke med vad vi pysslar med, så därför tänkte jag bjuda min arbetskamrater på en sockerstinn kaka så vi skulle orka att jobba med denna vackra morsdag...hade nog hellre velat ligga i solstolen och viftat med tårna. =)
Ha det gott!♥

1 burk sötad kon­den­se­rad mjölk
200 gr osötade  digesti­vekex
75 gr smör
1 tsk kanel
2 bana­ner
3 dl visp­grädde
1 hackad dubbeldaim

Först gör man kolasås – den måste göras i god tid, men är väl­digt enkel. Ställ den oöpp­nade bur­ken med sötad kon­den­se­rad mjölk i en gryta och täck den med vat­ten, låt det hela koka upp, sänk vär­men och sjud bur­ken i 3 tim­mar. Se till att den är täckt med vat­ten hela tiden du kokar. (Det är ingen risk att bur­ken explo­de­rar – vatt­net hål­ler nere tem­pen!) Låt svalna i bur­ken innan du öpp­nar – det tar några timmar.

Sen gör man ett pajskal, krossa kexen (enklast: lägg dem i en plast­påse, knyt ihop den och krossa med en bröd­ka­vel) lägg dem i en skål med kanelen.  Smält smö­ret. Rör ihop till en smu­lig paj­deg, häll ut den i en paj­form och jämna till den tunnt och snyggt i for­men. Baka i ugn 225° i ca 10 minu­ter. Låt sedan pajska­let svalna.

Bred ut kolas­å­sen i pajska­let, täck med de ski­vade bana­nerna, och sedan med den vis­pade gräd­den. Deko­rera med den hackade daimen...sedan mums!!

Älgfärssoppa med wb topping

Då har snuv och kraxet kommit tillbaka till familjen igen, denna gång är det för en gång skull inte jag!! utan hälften, så man hoppas inte trillar dit igen, det räcker med rinnsnuva pga allergin. Därför blev det en värmande soppa, lite av en Nikkaluoktasoppa jag testade en ny topping till som visade sig bli som pricken på i:et jag blandade en ny creme fraiche från ICA`S eget märke med smak av vårlök/vitlök/svartpeppar tillsammans med WB ost.

500 g älgfärs
5 dl strimlad vitkål
 smör till stekning
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 1/2 liter vatten
2 buljongtärningar
1 gul lök
2 msk äkta soja
1 tsk sambal oleke
Svartpeppar o Salt
Några msk finhackad färsk timjan

Topping:
1 brk åretsCrème Fraiche Gourmé Vårlök, Vitlök, Svartpeppar
1 dl WB ost

Gör så här:
Skala och strimla löken, finstrimla vitkålen, t ex med osthyvel eller med kniv. t smöret i en gryta, stek färsen och rör den jämnt grynig. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning, sambal oeleken och koka ca 5 min.  Fräs lök o vitkålen i en stekpanna och slå över det i grytan och låt det koka med 5 -10 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Blanda i den finhackade timjan. Servera med ett gott bröd och toppa med ostmassan på den varma soppan.