Pärplätten
Mums så gott med lite husmans efter det har blivit mycket grillat ett tag. Eftersom värmen har sjunkit en aning och det åskat o regnat kunde man ägna sig att steka "pärplättar" idag, -vad är det då "pärplätten"?!.. om jag säger raggmunkar, potatisplättar, men där så är det flesta inte heller överens om vad som heter vad. Enligt mig som jag är uppväxt med från både på min farmor o mormors sida så säger vi om Pannkaka att den gräddas i ugnen. Plättar steker man i en stekpannan och Småplättar steker man i det speciella plättjärnet som är avsett för det! ....jåådaa!..😜
 
 4-5 potatisar
3 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
Tillbehör:
 Stekt sidfläsk, Lingonsylt
 
Gör så här:
Skala och riv potatisen. Krama ur det mesta du kan av stärkelsen .
Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken, potatis och salt. Lägg en klick smör i en gjutjärnsstekpanna,  och ta lite mer än en dl av smeten och grädda gyllenbruna på var sida. Servera stekt sidfläsk, lingonsylt.
 
 
Korv i form
Korv är snabbt och enkelt, billigt och framför allt väldigt, väldigt gott!
Här gillas Nyhléns Hugosons Norrländska falukorv. jag gillar den bäst för att den har hög kötthalt och lagom rökt smak av alspån.  Den kan grillas på glöd men även ätas kall till en "filbruttu" Ja korven är en riktig livboj att ha hemma när det snabbt ska sno ihop en middag. Nu blev inte bildkvalitén den bästa men håll till godo iaf, det smakade bättre stället.!..😉
 500 hg falukorv
1/2 kg mandepotatis
2 dl grädde
1dl mjölk
2 msk tomatpuré
1/2 dl ketchup
Färsk oregano 
1/2 dl fint skivad purjolök
Salt o Peppar
1 näve cocktailtomater
Stark ost
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.
Skala potatisen och halvera dom i bitar. Lägg i formen. Skär falukorven i skivor. Lägg en stark ostskiva mellan varje skiva. 
Vispa samman tomatpuré och ketchup, oregano, purjo,  gräddmjölk. Smaksätt med salt och peppar och häll blandningen över potatis och korven. Lägg i cocktailtomaterna.  Sätt formen mitt i ugnen i 200g och gratinera i ca 45minuter tills potatisen känns mjuk. Lägg över folie om korven börjar få allt för mycket färg. 
 
 
Surdegspizza på påse gjord på Muurikka

Ibland är inte dumt att göra det lätt för sig, särskilt om man är i skogen 4. Pizza är gott särskilt surdegspizza här blev det väldigt enkelt men väldigt gott för det om men det var på påse, det som fattas var rucolan som topping.

 

Jag gjorde delvis efter påsens anvisningar men jag kalljäste degen i fyra timmar. Sedan fick degen stå framme 1timma o jäsa i rumstemperatur. Sedan kvalade jag ut småpizzor och använde mig av färdig pastasås,  dolmio med extra vitlök, kokt skinka och ost. Pizzan åkte på muurikkan och fördelade  fyllningen där. Man kan om man inte har något lock lägga folie över och kör på låg värme. Det blir många pizzor av denna sats...😋