Älgfärsbiffar med citron vb ost, patronskinka

800g älgfärs
1 dl creme fraiche
½ tsk rosmarin
1 citron, saften samt det gula av skalet
2 pressade vitlöksklyftor
Salt o Peppar
8 bitar VB ost
8 bitar Rökt patronskinka eller annan rökt skinka

Gör så här:
Blanda färs med salt och peppar, rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och creme fraiche. Platta ut till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig. Servera med  brynt vitkål  eller potatisoch tzatziki.

Tzatziki

1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 dl mat yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Riv gurkan grovt och lägg det på dubbelvikt hushållspapper. Strö över salt. Låt ligga i ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med matyoghurt. Smaksätt med vitlök och peppar.

God porterstek av älg

Nu i älgjakttider när frysarna fylls så smakar en god porterstek underbart. Man gör sås gjord på buljongen, klyftpotatis, rödvinbärsgelé och  en sallad.

Porterstek smakar underbart gott (även om man nu inte gillar öl) och det är både enkelt och billigt att göra.
Köttet kokas i en smakrikt  buljong som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra en mycket mycket god sås till.

Ca 1,5 kg benfri älgkött eller nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)

Buljongen:
1 flaska 33 cl porter
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3/4 dl äkta soya
7 torkade enbär
7  st grönpeppar hela 
2 tsk timjan
2 gula lökar skivad
4 1/2 msk Bongs flytande buljong/ eller 3 tärningar

Sås:
5 dl silat spad
2 dl grädde
½ dl vatten
1 msk soya 
2  msk  vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar

Gör så här:
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soya, grönpepparn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt buljongen i spadet.
Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av buljongen.

Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

Gör såsen.
 Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt småkoka ca 2 minuter.

Servera köttet med sås med klyftpotatis och sallad