Stekpannebröd på Murrikkan
Så har denna arbetshelg gått vägen och snart kan jag oxå räkna ner mina arbetspass. Igår blev en fantastisk slappardag i solstolen så lite färg börjar man få. Idag blev en mindre solig sådan så passade på att ta fram murrikkan och baka pannbröd o muffioser.
Jag dubblade denna sats och lade till lite brödkryddor, och bakade ut kakorna med vetemjöl special. Men här kommer orginalreceptet.

Denna sats ger 6 kakor

25 g smör
5 dl rågsikt
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1/4 paket jäst ( 15 g)
2  1/2 dl fingervarm mjölk

Gör så här:
Lägg smöret skuret i tunna skivor, 4 1/2 dl rågsikt( spara 1/2 dl till utbakningen), socker ,salt, och jästen delat i mindre bitar i en degbunke.
Blanda ner den fingervarma mjölken och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 30 min.Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta i resterande mjöl smidigt. Dela degen i sex . Platta ut eller kavla ut( använd gärna kruskavel) eller nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp Muurrikkan och grädda 2 min på var  sida. Låt det sedan svalna på gallret. Avnjut med smör och mesost, eller vanlig ost.



Morotsbiffar med ädelsås
Hallojsan!....jo jag lever ännu och bloggen oxå o men kanske inte update varje dag. Sommaren har andra aktiviteter just nu än att sitta o häcka vid datorn!  Men jag bakar o lagar ju mat ändå förstås,  och emellan åt så kommer det dimpande in ett recept här!.. så ge inte upp mig o men jag inte syns så finns jag! =))
Ha en skön midsommarhelg med mycket smått o gott! Själv så blir det en arbetshelg hela midsommaren.

800g blandfärs
3 finhackade scharlottenlök
1 stor grovt riven morot
1 dl mellangrädde
1 msk dijonsenap
1 1/2 tsk salt
Santa Marias kummin o pepparkvarn

Gör så här:
Skala o riv moroten på den grova sidan av rivjärnet. Skala o finhacka scharlottenlöken. Fräs lök o riven morot i lite smör mjukt.  Blanda samman färsen med grädden och senapen. Mal ordentligt på med kummin o pepparkvarnen, salt. Forma till biffar och stek de bruna på var sin sida i smör. Lägg sedan över i en ugnsform och efterstek i ugn i ca 10 min i 200g

Ädelostsås
100 g kvibllie ädelost
3 dl vispgrädde
ev 1 msk konjak
S/P

Gör så här:
Koka upp grädden och smula i ädelosten. Sjud på svag värme tills såsen fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och ev konjak. Såsen är försvinnande god!...nästan så man kan äta den med sked.


Jag serverade rostad färskpotatis kryddade med flingsalt o timjan
Kågeklämman med stekt saltsill och löksås

Husmanskost när det är som bäst! detta är nog en av favoriterna här hemma, men det blir oftas jag och hälften som äter det. Nackdelen är väl att man ligger halva kvällen/natten under kran för jag blir så otroligt törstig av saltet med gudars så gott. Var bered på att de kan vara lite spill med klämman... med det ingår gratis i förtäringen!!..;)


12 stora färska sillfiléer som är urvattnade
2msk fullkorn dinkelmjöl
3msk ströbröd
olja och smör till stekning
peppar

Löksås

1
gul lök
1 msk smör
1 tsk dinkelmjöl
1 dl grädde
3 dl mjölk
salt och peppar.

Gör så här:
Koka skal potatisen.

Gör under tiden löksåsen, skala löken och hacka den. Bryn löken i smöret, bara så att de får lite färg. Pudra över mjölet och späd med grädden och mjölken. Salta och peppra. Låt puttra på svag värme i ca 5 min.

Blanda mjölet och lite ströbröd och panera filéerna, klappa lite på paneringen så den fäster. Peppra lite. Hetta upp en panna i smör och olja och stek filéerna gyllenbruna och knapriga i några minuter på varje sida. Servera med löksås, kokt potatis och jag har ortens goda  ljusugnsbröd som passar utmärkt till denna rätt om man gör det på macka,  men även när man äter surströmming. Brödet håller ihop bra när man äter det som klämma därför känns det som ett mycket bra alternativ!