Symöteslådan.....
Det här receptet har jag fått av min mor, fast jag har kompliterat några ingredienser.....brukar göra en stor form så räcker det till matlådor oxå.

350 g bandspaghetti (fullkorn)
1 strimlad purjolök
3 finhackade klyftor vitlök
1 finhackad röd paprika (hade en grön denna gång)
2500 g mager kassler i tärningar
4 stora hackade champinjoner
1 1/2 tsk dragon
1 msk tomatpuré
11/2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar efter smak

Gör så här:
Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Häll av vattnet. Smörj en ugnssäker
form med en tsk olja eller margarin. Häll i pastan. Fräs purjolök, vitlök, svampen,
paprika och kassler i resten av oljan eller margarinet i ca 10 min. Lägg sedan
i dragon, tomatpuré, mjölk och grädde. Låt småkoka ytterligare 3-4 min.
Krydda och häll röran över pastan. Stö över osten.
Gratinera i ugn 225 grader i ca 20 min.

Servera med en sallad. supergod dagen efter tilllagningen, då har allt har fått gotta sig
Tinas Vinterpaj.......
Paj degen:
100g smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 msk vattten
1 dl riven ost

Fyllningen:
500g Nöt / älg färs
200g frysta chaminjoner
1 liten purjo
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 pkt lättbacon
2 1/2 msk soja
3 msk tomatpure
2 dl hett vatten

1 brk naturell creme fraiche [tillsättes sist]
2 dl riven ost

Gör så här:
Pajdegen blandas samman ock klä en pajform eller eldfast form.grädda i 200g i 10-15 min
Ingredienserna brynes och blandas i stekpannan får puttra en stund.
Strax innan fyllningen slås på i pajskalet tillsättes creme fraichen(Jag använde mig av den lyxigare varianten kantarell o champinjon..Norrmejeriets)
Osten strös över.
Pajen gräddas klar i ca 15 min i 225g

Servera en god krispig sallad till



Lök o färs soppa...
Idag blev det en soppa till middag...denna varierar jag med potatis eller vitkål i...en mycket prisvärd o god soppa.
Och de räckte även lite till matlådor;)

4oo älgfärs eller blandfärs
2 köttbuljongtärningar
1 1/2 l vatten
1 tsk salt
1-2 tsk paprikapulver
1 tsk timjan och oregano
3 stora potatisar
1 stor lök
2 msk tomatpuré
Jag brukar oxå i med lite hetta i soppan typ tabasco el sambal oelek


Gör så här:
Skala o hacka eller skiva löken tunt.
Bryn den runt i matfett i en gryta.
Tillsätt färsen och låt den få lite färg.
Krydda med salt o kryddorna o tomatpuren.
Späd med vattnet. Tillsätt bulongtärningarna. Låt de koka upp lite.
Skala o riv potatisen grovt o lägg de i soppan.
Kokai 8-10 min
Servera ett gott mustig bröd med ost o en klick creme fraiche i soppan är inte dumt.