Cecannas Stepprulle
Lördag och ledig helg framför sig. Skönt att hyfsat ha blivit av med förkylningen för att komma igång med träningen efter jul och förkylnings uppehållet. Det blir få inlägg här eftersom jag nu pluggar på distans, men mellan jobb och kurserna så ska det väl komma något ätbart här. Detta recept är nog ett "vandrande" koncept "hälfte" min fick på sitt arbete för många år sedan, och det har blivit perfekt till picnic utflykterna att ta med, men även gott till en bra derbymatch som det blev igår.
Ha en underbart skön helg!!

 1 dl majonnäs
1/2 dl keso
1/4 strimlad purjolök
1 grovt rivet äpple
2 msk chilisås
1/2 tsk salt
1/2 svartpeppar

 Tillbehör:
Ruccola, hamburgerkött el, rostbiff, lök kokt potatis, spetspaprika.

 Gör så här :

Blanda ihop alla ingredienserna, smöra mjukt tunnbröd och mosa nykokt potatis på,
strimla över ruccola, klicka sedan över steppsalladen på, strimla över hamburgerkött el rostbiff. Strö över färsk lök eller torkad, skivad spetspaprika. Rulla ihop tunnbrödet, svep in det i folie. Klart!

 

Regnbågsbiffar

En stor sanning är att...."Med en bra fisk är halva jobbet gjort"

 Önskar er skön fredagkväll  och hoppas vädret tillåter er att vara ute hela helgen!...Kram

Ca 700 g skinn- och benfri laxfilé (regnbågsfilé)

1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
rivet skal och pressad juice av 1/2 citron (ca 1 msk)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad gräslök
½ finhackad röd chili
3 dl panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
Smör
 
Gör så här:
Finhacka laxen eller mixa den grovt i en assistent. Blanda laxen med salt, peppar, citronsaft och -skal, pressad vitlök, gräslök, ägg.  Finhackad  allt till en fin färs. Forma färsen till 4 stora biffar eller 8 små  (för ca 4 port) och panera med panko. Stek biffarna i  smör på medelvärme ca 2 min på var sida. Servera med en valfri  matig sallad med couscous och sweet chilisås.
Kryddmarinerad fläskytterfilé
Denna goa fläskytterfilérätt hade jag gjort till min svärmors 70-årsdags middag. Receptet är hämta från en gammal buffé tidning som är sparad. Enda som jag glömde var att dekorera med de frysta lingonen, det hade säkert blivit vackert.
Jag gjorde en enkel potatis gratäng till och kantarellsås och en god krispig sallad.
 
Fläskytterfiléer (2 st motsvarar ca 1 1/2 kg)
1 tsk pepparmix
1/2 dl sesamfrön
2 msk olja till stekning
 
Marinad
1 dl oliv- eller rapsolja
1 msk soja
3/4 msk balsamvinäger (Jag använder mig av en tranbärsvinäger)
1 1/2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färskriven ingefära
2 krm pepparmix
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme.
Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen.
 
Marinad:
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat.Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar.
Garnera med bladpersilja och lingon strax före servering.