Bifteki med blomkålsmos.....
Potatismos har grymt högt GI-värde, så därför blev det  blomkålsmos istället, men tillväga gång sättet är i stort sätt detsamma.

Ca (6 personer)

2 blomkålshuvud
1 1/2 tsk salt
 malen vitpeppar
smör 

Gör så här

Ansa blomkålen och bryt den i buketter. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp med hålslev och lägg över i en bunke.Mixa blomkålen med en regäl klick smör, salt och peppar till ett jämnt mos. Eventuellt kan lite av kokvattnet el grädde behöva tillsättas för att moset inte ska bli för hårt. (Man kan pressa blomkålen genom en potatispress .. eller med mixerstav, potatiststöten).

 

Till de serverades bifteki kryddmix från Santa Maria som blandades med blandfärs alt. lammfärs

och servera en sallad o Tzatziki

 

Plättar av dinkelmjöl....
Har hon fått dinkel på hjärnan nu?...
Det har i motsats till vetemjöl bevarat alla sina naturliga egenskaper, som är överlägsna alla andra sädesarter. Det speciella med dinkel (även kallat spelt) är att ingen bearbetning skett och därigenom har de ursprungliga egenskaperna behållits. Jämfört med vete skiljer sig dinkel näringsmässigt på några bra punkter: Dinkel är mer lättsmält då glutenet består av en högre andel vattenlösliga proteiner. Proteinhalten är högre, ca 13 %. Andelen järn, koppar, magnesium och zink är större. Energiinnehållet är högre samt även halten nyttiga fettsyror. Dinkel innehåller väsentligt mer B-vitamin.
Du kan byta ut det vanliga vetemjölet mot dinkel i vilket recept som helst
- testa dig fram!
Än så länge är dinkel tyvärr dyrt. Ett tips är att ta hälften dinkel, hälften vanligt vetemjöl, det går också bra.
Här hemma märkte barnen ingen större skillnad...vilket jag trodde, men sa heller inget före ;)




8dl standardmjölk
4 dl dinkelmjöl
  3 ägg
1 tsk salt
smält smör

Gör så här: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken. När du fått en jämn smet kan du vispa i resten av mjölken, saltet och äggen o smält smör. Låt smeten svälla lite medan du smälter lite smör i en stekpanna. Häll i smöret i smeten och rör om. Stek som vanliga plättar, antingen i plättlagg eller gör pannkakor i vanlig stekpanna.

Servera blåbärsylt o grädde

Romantisk lax.....
4 frysta laxbitar 140g
75g färskost Pepparrotsmak
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 stora skivor parmaskinka/ el bacon
pressad saft från en 1/2 citron
1 dl vitt vin( alt. matlagningsvin , fiskbuljong
400g färsk pasta (tagliatelle)
4 tomater
1/2 dl gräslök

Gör så här:

Tina den frysta laxen. Skär en skåra läng med filen. Fyll skårorna med färskosten.
Krydda med salt peppar.
Linda en parmaskinkskiva el bacon runt varje file.
Lägg fileerna i en ugnsäkerform och häll över citronsaften och vin alt. buljong.
Låt den stå i ugnen i 225g i ca 15 min.
Koka under tiden pastan rikligt i lättsaltat vatten enligt beskrivning.
skölj tomaterna. Skär loss skalet med en vass liten kniv.  Hacka tomatköttet. Låt pastan rinna av. Blanda tomathacket och den klippta gräslöken. Fördela pastan på varje tallrik.
Lägg laxbitarna ovanpå.

 Serveras nu genast..;)

Det går lika bra att använda färskosten gjord med vitlök och örter.. om man inte gillar pepparot...men denna rätt rekomenderas supergott!!!


Men jag serverade ugnsbakade grönsaker till rätten idag