Chicken a´la ranch

Halloj! här har det varit tyst vi har firat jul i det mörka skogarna och bandbredden räckte inte till för att blogga julhelgerna och tid har helller inte funnits, har helhjärtat umgåtts med familjen som sig sig bör. Förkylningen har oxå varit en bov, sömnen har det varit si o så med när man nära på har hostat upp inälvorna. Men nu känns det riktigt bra, så bra att han kan jobba hela nyårhelgen.=) 
 Det blir ingen större nyårbuffé men kanske kan trolla fram en meny när jag går av helgen på söndag eftermiddag då blir det lite fira av iaf.

Jag önskar er ALLA en skön Nyårshelg med god mat o dryck! Kram♥


4 port. spaghetti
4 kycklingfileer
1 purjolök
1 gul lök
100 g champinjoner
1 röd parika
1 paket bacon
1 burk creme fraiche
1 påse Ranch dipmix
1 dl peccorinost

Gör så här:
Koka pastan tills den nästan är klar.
Strimla kycklingen och bryn den.
Skiva purjolöken och hacka lök, paprikan. Skiva champinjonerna och tärna bacon fräs med det tillsammans med kycklingen.
Rör ut dipmixen i creme fraiche.
Lägg pastan i en smord ugnsfast form.
Blanda alla ingredienserna o osten  tillsammans med ranchsåsen.
Slå blandningen över pastan gratinera i mitten av ugnen i 225 grader ca 20 min.

Chiligravad lax

Nu är allt ordnat för julbordet med alla inläggningar och gravat fisk och "tjälaknuln" mer blir det inte när orken gör sig påmind, förkylningen är en seg rackare och gör att man inte är lika fit for fight.
Det blir gott med en skön vila i helgen.


1,5
kg  Laxfilé, med skinn
0,5 dl salt
1 dl socker
2 msk rosépeppar
1 st chili, röd
Dill

Gör så här:

Frys laxen i minst två dygn innan du tinar och gravar den.
Skölj laxen i kallt vatten och torka av den.
Putsa laxen fin från fett och hinnor. Dra bort ryggbenen med tång (pincett).
Kärna ur och hacka chilin. Stöt rosépepparn och chili i mortel tills det är finkrossat.Blanda socker, salt, rosépeppar och chili väl. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Och lägg några dillkvistar over med skaften kvar,

Låt laxen stå ute i rumstemperatur tills kryddblandningen börjar smälta och gå in i laxen. Ställ sedan i kylen minst ett dygn.



Men vill iaf passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL!!

Varm lax och skinktårta

Här har det sparats på krutet faktiskt.. när en förkylning slog till som ett bombnedslag och gjorde qvinnan helt utslagen. Hälften min fyllde jämna år i helgen som kryddan på moset. Tur hade han avtackat sig all uppvaktning och vi bokade in oss på en hotell  med all upppassning med mat o mys. Fast nog hade jag velat vara hemma för kry var jag inte hostade hela nätter o dar  så sömnen blev de si o så med. Fast när vi kom hem gjorde jag en snabb varm tårta till honom som är uppskattad här hemma. Ja ibland är det mycke på ett järnspett!....


1 pkt hönökakor
Fyllning: 1
150g kokt skinka
1 dl strimlad purjo
5 finhackade champinjoner
1 1/2 dl creme fraiche
Salt o peppar

Fyllning: 2
ca 250g varmrökt pepparlax
1 dl fint skuren purjo
2 msk cremefraiche( valfrifetthalt)
1-2 msk majonäs

3 Skivade tomater och riven stark ost

Gör så här:

Strimla skinkan och skär det smått Skölj o skiva purjon och svampen och finhacka det. Fräs det tillsammans i en stekpanna. Dra ifrån plattan.  Krydda på med peppar o salt . Slå i creme fraiche o rör om tills allt är blandat 
Gör sedan fyllningen 2 klar.Skiva purjon riktigt tunnt. Mosa fisken tillsammans med de övriga ingredienserna, och rör så det blir en härlig kall mousse

Lägg ut 1 halva  hönökakor på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut av fyllning 2 ut över hela kakan, sedan en halva hönökaka o fyllning 1 på avsluta med 1 till halvkaka.
Fördela de skivade tomaterna o täck med osten. Skicka in i ugnen på 200 grader i ca tio minuter....
eller tills osten har fått fin färg