Bondkakor.......

200 g smör
2 dl socker
1 msk sirap
1 dl sötmandel
1 tsk bikarbonat + 1 tsk vatten
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Grovhacka mandeln. Rör det rumsvarma smöret/margarinet tillsammans med socker och sirap tills det blir poröst.

Tillsätt mandeln, bikarbonaten upplöst i någon tesked ljummet vatten och mjölet. Arbeta ihop allt till en stadig deg.

Forma degen till två rullar med cirka 4 centimeters diameter. Lägg dem på en skärbräda, täck med plastfolie eller plastpåse och ställ in i kylen. När degrullarna blivit hårda är de lätta att skära med vass kniv i cirka en halv centimeter tjocka skivor. Grädda på bakplåtspapper eller smord plåt cirka 12 minuter i 175 g varm ugn. De färdiga kakorna ska vara ljusbruna i färgen.

Mazarinkaka i långpanna......

Botten:
1 1/2 dl sötmandel
4 dl flytande margarin eller 400g margarin
3ndl mjölk
4 st ägg
5 dl socker
7 dl vetemjöl
2 tsk vetemjöl
1 msk vanillinsocker
1 krm bittermandelarom

Gör så här:

Värm ugnen till 175g. Lägg i ett bakplåtspapper i en långpannan. Mal eller bixa fint mandeln . Smält fettet och häll i mjölken. Om flytande margarin används, ljumma enbart mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk och fett.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll blandningen i smeten. Tillsätt den malda sötmandeln och bittermandelarom eller 6 finrivna bittermandlar. Blanda bara tills smeten blir slät. Häll den i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna.

Glasyr:
5 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
några stänk av röd karamellfärg ( det blir en rosa glasyr)

Glasyren: Blanda florsocker och vatten till en slät smet. Bred den över kakan. Skär kakan i rutor

Het mexikansk kycklinggratäng.....


700 gr kycklingfilé
3 msk kinesisksoya
3 tsk chilipulver
1 st purjolök

Sås
4 msk mjöl
3 dl grädde alt mellan
2 dl köttbuljong
1-2 dl chilisås
2 tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1 påse nachchips

 Gör så här:

Blanda kycling köttet med sojan och chilipulvret. Lägg kycklingent och purjolök i en smord ugnssäker form. Blanda mjöl och grädde, buljong, chilisås, sambal och salt. Häll såsen över kycklingen och purjolök. Strö över osten. Ställ in formen i ugnens nedre del i 225 g cirka 20 minuter.
Servera med en sallad och nachochips