Kalasgod kycklingrätt



Det är svårt att pussla ihop det nu här framöver då tiden rusar på riktigt ordentligt. Man ska hinna arbeta fixa med de som hör julen till. Jag har lagt ambitionerna  att laga sju sorters kakor åt sidan och satsar hellre helhjärtat åt god mat till julen, vilket det är det som går hem här.  Några jul favorit godisar måste väl hinnas med iaf.
Denna rätt som presenteras är en favorit här hemma. En fantastisk rätt att förbereda om man inte vill stå vid spisen en heldag och man tänker bjuda till.
Ha en fantastisk fin dag !....


Marinad:
2 dl soja
2 dl vatten
3 pressade vitlöksklyftor



1 kg kycklingfilé

Marinera kycklingen i ca 5 timmar eller över natten.
Stek kycklingen i marinaden 25 min i 225g ugn. Vänd filén några gånger under tiden.
Ta ut formen, och låt kycklingen kallna i sin marinad.
Ta upp kycklingen och skiva den. Lägg tillbaka i tom o ren form.

Sås:
2 dl grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk soja
3 msk messmör
1-2 tsk sambal oelek
2 dl grädde
½ dl mjölk
1 msk senap
Salt o Peppar
(VB ost till gratineringen)



Blanda ihop allt till såsen och slå över kycklingen. Strö över riven vb ost. In i ugnen 225g tills det är varmt ca 30 min!

Paltmuffioser

Länge har jag  varit sugen att prova detta recept, men det har inte getts tillfälle  förrän nu. Paltmuffinsen var/är utsett till Västerbottens landskapsrätt, udda kan tyckas men ett väldigt gott tillbehör är dessa muffioser. Det är Skelleftebon Annika Martinsson som har skapat Västerbottens nya landskapsrätt. Testa dessa även till grillat kött, stekt fläsk . Jag serverar den traditionellt med kallrökt lax från Botnia fisk
Creme fraiche, rödlök

600 g potatis
1 1/2 msk kornmjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm malen muskot
2 ägg
2 + 2 dl riven västerbottensost
smör
salt, svartpeppar

Till servering per person
50 g kallrökt lax i skivor
1 msk crème fraiche
1 msk löjrom
1 msk finhackad rödlök
1 citronklyfta

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och riv potatisen fint. Lägg i en bunke. Blanda kornmjöl och vetemjöl med bakpulver, muskot, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Rör ner äggen i potatisen. Tillsätt mjölblandningen och 2 dl riven ost. Blanda väl. Låt stå ca 10 minuter.
Smörj en muffinsplåt (för 12 muffins) med smör. Fyll upp med smeten till 2/3 i varje form. Strö över resten av den rivna osten.
Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills muffinsen är gyllenbruna och blivit lite frasiga. Servera med tillbehören

Köttfärslimpa a´la Italiano


800 g köttfärs / Älgfärs
2 ägg
2 msk kalvfond
1 1/2 dl mellangrädde
salt
peppar


Fyllning:
Drygt 1 påse riven mozzarella
1 frp strimlad Salami
4 finhackade soltorkade tomater
3 stora finhackade champinjoner

Gör så här:
Rör ner ägget och kalvfonden, mellangrädde i köttfärsen och blanda väl.
Salta o peppra

Bre ut köttfärssmeten på plastfolie. Hacka svampen och strimla salamin, soltorkadetomaterna smått och blanda ihop det med osten. Fördela de över färsen och rulla ihop till en rulle med hjälp av plastfolien.





Lägg köttfärslimpan i en smörjd ugnsfast form, ringla lite matfett över färsen.  Grädda i 200g i ca 30 minuter. Låt köttfärslimpan vila ca 10min innan du skär upp den. Jag serverar även rostade grönsaksbitar med äpplen med lite olivolja, honung, salt o peppar. Fördelar grönsakerna bredvid köttfärslimpan så de får gotta med sig i värmen tills allt är färdigt.