Chokladtryffel paj
Glömde att lägga in receptet på den här goa tryffelpajen jag bjöd mina arbetskolleger på. Så det blir ett snabbt blogginlägg och trista är att bilden går inte skala ner lägre än 600 pixlar..... Eller så är jag bara okunnig!
 
 
50g smör   
1/2 okt digestivekex à 400g
Fyllning:  
4dl vispgrädde 
1/2 röd chilifrukt,finhackad   
300g mörk choklad,finhackad   
4msk smör,rumstempererad   
2tsk mörk rom   
300g vi choklad,finhackad   
Dekorera med choklad (jag hade after eight godisar
 
Gör så här:

Smält smöret. Mixa digestivekexen och fyll sakta på med de smälta smöret tills blandningen börjar hålla ihop. Tryck ut massan i en form. Koka upp 2 1/2 dl grädde tillsammans med chilin. Ta av kastrullen från plattan. Blanda i den mörka chokladen och rör tills den har smält.Tillsätt 2 msk smör och rör tills även de smält. Smaksätt med rom. Häll smeten över digistivebotten och ställ pajen i kylen ca 1 timme tills den har stelnat. Koka upp resten av grädden. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner den vita chokladen i grädden tills den smält. Tillsätt resten av smöret o rör tills även den har smält. Häll smeten över den mörka chokladpajen. Ställ pajen i kylen i minst 3 timmar o låt den stelna. Servera med hallon o lättvispad grädde.

 
 
 


 
 
 
Kroppkakor i en annan variant
 
En ledig dag från arbetet och mer tid att fixa och trixa  med middagsmaten. Dom här kroppkakorna är verkligen goda, och det är kanske inte en klassisk fyllning. Men det här är både annorlunda med tanke på att man fyllt kroppkakorna med äpple, och det gör sig så bra mot det salta fläsket o skinkan.
Jag har en hel "provapårecept" i en låda som bara växer men nu blev det en rensning där. Men allt ser ju tusan så gott ut när man läser recepten, men hälften av det man hittar och tar ut blir ändå ogjorda. Men nu kanske de blir ändring på det kan man ju hoppas.
Ha en fin fin vecka!...😍
 
1kg kokt potatis
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
Fyllning:
200g rimmat fläsk
150 g rökt skinka
1 gul lök
1 pressad vitlök
1äpple
Vitpeppar
 
Gör så här:
Skala och koka potatisen. Låt dom kallna för att sedan pressade den i en potatispress. Gör fyllningen. Hacka lök, äpple skär fläsket o skinkan smått. Fräs detta i panna med lite fett, pressa i vitlöksklyfta, krydda med vitpeppar. Blanda potatisen med ägg och vetemjölet, salt. Rulla en rulle av degen och ta ut ca 15-20 bitar.
Gör en fördjupning i varje bit, lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bullar.  Lägg halva satsen åt gången i kokande vatten (1,5 tsk salt per liter vatten) i en stor gryta. Låt dem sjuda tills de flyter upp och sedan i ytterligare 5 minuter. Serveras med rårörda lingon, smält smör, rivna morötter.
 
 
God tomatsås till pizza
Igår till middag flyttade Tinas kitchen ut för pizzabak på grillen.
 Det finns typ inge godare än hemlagad pizza -utmaningen är ju som sagt att få samma krispighet som riktiga pizzabagare. Det som gör det så fantastiskt är ju pizzastenen till grillen. Nu har jag testat att baka på pizzastenen både i den vanliga ugnen, men också på kolgrillen. Ska jag säga av det som var bäst så blev resultatet på grillen det bästa ever!....Webern  levererade helt klart
Att göra sin egen tomatsås o pizzadeg till sin pizza är helt värt, både godare o utan tillsatser. Jag gjorde en vegetarisk pizza med squash o mozzarella och en med cacciatore, strimlad röd paprika och ost.
Här kommer en god iaf tomatsåsen som jag brukar göra till pizzan.
Ha det bäst!...
 
 
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
300g hela skalade tomater
1/2-1  dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1/2dl  olivolja
Några färska basilikablad
Salt o Peppar
 
Gör så här:
Skala lök o vitlök. Riv vitlöken o hacka löken. Fräs i en kastrull i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré tomaterna, olivoljan, balsamvinäger. Låt det sjuda i några minuter. Tillsätt basilikan mixa  såsen, salta o peppra låt det få sjuda några minuter till för att sedan kallna.