Mexikansk gratäng......

4 port lånkornigt ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
500g köttfärs
1 tetra krossad tomat
1/2 röd chili
1 dl vatten
2 msk mango chuntney
1 dl majskorn
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
0lja att steka i
Riven ost

Gör så här:
Koka riset enl anvisning
Skala löken o vitlöken, chilin och finhacka den.
Tärna paprikan och hetta upp pannan fräs de tillsammans med löken till de blivit mjukt.
Tillsätt färsen och låt det brynas tills de fått färg.
Häll i en tetra krossad tomat o vatten, Låt det puttra på i ca 5 min.
Vänd ner majsen och kryddorna
Blanda ner riset med köttfärsröran och häll det i en smord eldfast form. Strö över riven ost
In i ugnen på 250g i cirkus 10-15 min
Serveras med avocadosås och nachos.

Avocadosås

1 avocado
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
5-10 drp tabasco eller piripiri
salt o peppar

Gör så här:
Mixa avocado med vitlöken och blanda det med yoghurten tillsätt limesaften och kryddorna.
Servera till gratängen

Vaniljbullar.......

100 gram jäst (för söta degar)
250 gram smör
1l mjölk
3 dl råsocker
2 tsk salt
Ca 3l vetemjöl 

Fyllning:
2 äggulor

200 g smör
4 st äggulor 
1 dl råsocker 
1 msk äkta vaniljsocker
1/2 dl vaniljpulver(vaniljsås)
Kokos

Gör så här:

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning. Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirkus 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn rektangulär platta.
Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, råsocker och vanilj till en jämn smet.
Bred ut fyllningen över degen och strö kokos över...
Vik den första delen dubbel och kavla ut den mer på bredden. Skär degen i 1,5 cm breda remsor och snitta sedan remsorna på mitten nästan hela vägen igenom. Snurra remsornas två delar om varandra och gör sedan en knut. Lägg på bakplåtspapper med ändarna neråt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 40 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. och strö råsocker på

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade

Ost o skinksallad med färsk ananas......

Kokt fullkorns pasta för 4 port
500g rökt skinka i bit
1 kruka krispsallad
1/2 huvud isbergssallad
1 organge paprika
1 liten färsk ananas( skuren i fina bitar)
1 ask pärl tomater
1 gurka ( urkärnad o skalad skivad)
1 skivad rödlök
extralagrad ost i småkuber

Rhode Islandsås:
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
några doppar röd tabasco
Salt o peppar


Jag serverar med ett grovt lant bröd o isvatten