Snälleröds ekologiska midsommarsnapsar
Snaps må vara gammalt som gatan men precis som resten av den svenska matkulturen så utvecklas
även den. Skånska Snälleröds Ångbränneri har lagom till midsommar tagit fram
kreativa förslag på hur man kan konsumera snaps på nya sätt. Snälleröds Ekologiska Snapsar har otroligt snyggt fempacks fodral, och varje snaps passar förträfligt till någon maträtt.

Jag valde att servera Snälleröds till en silllunch där jag hade en del olika sillinläggningar, och röror, nypotatis, och Västerbottensost . Till ägg
och sill rekommenderar Eric Berntson en lättare snaps, Jungfruns Brännvin eller
Bokhållarens Akvavit
 
 
 
 
 
 
 
Citronsill och Sommarsill o gubbröra
Här så har det stökats på med sillar till  silllunchen till midsommar vi ska ha, och det blir i "campinganda" tillsammans med goda vänner. Sill är ju ett måste på midsommar, hos oss blir det som sagt till en silllunch som den ska serveras. Till sillen kan man servera nypotatis, WB ost, och ljusugnsbröd och Kall pilsner eller någon annan alkoholfri dryck, och den "lille"
 
Gubbröra
4 kokta hackad ägg
2  burk matjésill delas i små bitar     
1 liten röd lök hackas
3-4 msk kaviar
Hackad dill    
Hackad gräslök     
2 dl creme fraiche
 
Gör så här:   
Gör en röra av alla ingredienserna.
Låt stå några timmar.
Serveras på kavring, dekorera med rädisor ett basilikablad
Intages tillsammans med en kall pilsner och den ”lille 
 
Citronsill 
 1 citron
1 apelsin
1 msk rosépeppar
1 dl ättika
2 dl strösocker
4 dl vatten
1 lime
1 gul lök
2 förpackning 5- minuters sill
Dill att garnera med när den  man ska till att serveras
 
Gör så här:
Tvätta citronen och apelsinen väl och strimla skalen. Koka upp tillsammans med rosépeppar, ättika, socker, och vatten och låt det sedan kallnar.
Tvätta limen väl och skiva tunt . Skala och skiva löken. Skär skinnfria filéer ur apelsinen. Skär sillen sneda bitar. Blanda ner lime, lök apelsin, och sill i lagen Låt det dra i i ett par timmar eller över natten. Garnera med dill till serveringen.
 
 
Sommarsill
2 förpackningar 5 -minutersill
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 dl finhackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1 brk röd stenbitsrom
 
Gör så här:
Låt sillen rinna av väl och skär sneda bitar. Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill (spar lite till garnering), gräslök och rom.
Vänd ner sillen och blanda det väl. Smaka av med salt o Peppar. Låt sillen gärna dra ett dygn innan servering. Garnera lite av dillen. Servera till nypotatis eller på ljusugnsbröd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jacket potatoes med grillat
Vi grillar i regnet ikväll eller mellan skurarna!....men vad gör man inte för att få den där känslan att det är semester, sommar, o grillat på gång, då spelar det faktiskt ingen roll man få göra det bästa av det. Här kommer ett super duper recept på en potatisrätt till grillat.
Ha det gott!
 
 
2 bakpotatis
2 dl västerbottenost
2 dl créme fraiche med vitlök o örter
2 tsk BBQ Spices chili
2 msk hackade färska örter, (rosmarin och timjan) alt. torkade
 
Gör så här:
Picka skalet på bakpotatisarna med en gaffel och baka i ugn på ca 225°C i 45-60 minuter, den ska kännas mjuka.
Dela sedan försiktigt potatisarna i halvor och gröp ur innehållet utan att skalet förstörs.
Blanda den urgröpta potatisen med creme fraiche med örter och vitlök, riven Västerbottenost, hackade färska örter och smaka av med BBQ Spices Chili.

Fyll potatisskalen med blandningen och gratinera sedan i ugn på 225 grader tills dom fått  färg. Det går bra att lägga potatisen på grillen med indirekt värme och grilla under lock.