Pankopanerad fisk med sockerärter och gräddig dill o tomatsås
Jag är en stor vän  av fisk och mår för övrigt väldigt gott av den. Kom ihåg fisk är nyttigt av flera skäl, den har ofta väldigt låg fetthalt och innehåller dom där nyttiga fettsyror. Dessutom sägs det att fisk ofta är ett bättre klimatval än kött och det kan ju iofs vara ett bra tänk..
Tusan har inte kylan slagit till igen och det eldas för fullt i kaminen, men tusan så hög mysfaktor det är som jag inte byter bort.
En lång ledig helg och i morrn blir det bara att vara som man så väl behöver.
Ha det bäst!
 
 
500 g torskfilé eller annan fiskfilé
salt, peppar
4 dl panko (asiatiskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
2 ägg
smör till stekning
10 st körsbärstomater
1 dl dl hackad dill
3 dl grädde av valfri fetthalt
1 nypa salt o socker
 
 
Krydda fiskfileérna med salt och peppar och vänd i vispade ägg o  sedan i panko eller ströbröd. Stek fisken i en stekpanna med smör i 2 minuter på varje sida. Dela tomaterna och lägg i tillsammans med hackad dill och grädde o en nypa salt o socker.. Låt småkoka under lock i 5 minuter. Servera fisken med potatis och sockerärter
Voilà!!!....
 
 
Pasta och hallomigratäng
Det här är ett receptet på en lätt middag utan kött, kalla den vegetarisk men om måste... kan du lägga till kött, korv, kyckling. Vare sig man utesluter kött så är det nog inte dumt att 1 gång i veckan äta vegetariskt för hälsan och framför allt för vår miljö. Sonen tyckte det var mycket gott men saknade kött, men som han också sa så funkar 1 gång i veckan.
 Ha en fortsatt fin vecka!...👌
 
250 g pasta (t.ex. penne)
1 squash
1 liten rödlök
1 halloumiost (250g)
1 ask körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
Egen tomatsås eller 1 burk tomatsås (pastasås)
1 påse färsk spenat (70g)
100 g Mozzarella
Olivolja
Salt & peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan, häll av och lägg tillbaks i kastrullen.
Strimlad squash, löken och fräs med olja i en stekpanna.
Pressa i vitlöken, låt fräsa lite och lägg det åt sidan.Tärna halloumi-osten. Halvera tomaterna.
Stek halloumin i olja tills den får fin färg, ca 3 minuter.

Blanda tomatsås, stekta grönsaker, halloumi och spenat med pastan. Smaka av med salt och peppar. Fördela pastan i en ugnssäker form. Riv mozzarella i bitar o lägg ovanpå. Gratinera i ugn ca 10 minuter.
 
 
 
 
 
Mjukt tunnbröd
Man får göra det bästa av det. Köket fick i min fantasi bli en riktig bagarstuga, inget går emot att få baka mjukt tunnbröd i en vedeldad bagarstuga. Jag fick följa med min mormor som liten när hon skulle baka i bagarstuga.Jag minns den goda värmen o de goa nybakade brödet med smöret som smälter och rann efter händerna. Sedan som 18-åriing så lärde min moster mig att baka tunnbröd, och jag fick placeringen som förste gräddare, och vi bakade många gånger tillsamman medan man bodde i närheten av varandra nu bor vi alldeles för långt från varandra.
 saknar det.
 
25 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
½ tsk nymald fänkål
½ tsk nymald anis
½ tsk nymald kummin
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
500 g vetemjöl
250 g fullkornsvetemjöl
 
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken, fänkål, anis, kummin och vattnet och värm fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap, hjorthornssalt och nästan allt mjölet. Låt degen jästa under bakduk i 1 ½ timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 14 bitar. Kavla ut till tunna runda med en vanlig kavel, sedan kavla med en kruskavel. Lägg dem på en bakplåtspapper så att du kan dra över dem på de varma plåtarna. Grädda på varma bakplåtarna i 250g ca 4min
 (Vill man kan man grädda dessa i en het stekpannan på var sin sida tills de får lite färg.)

Låt dem svalna under en handduk. och det räcker nästan att bara äta de med smör på