Krämig blomkålssoppa
Soppa är ju fantastiskt gott och man blir så gomätt av den. Denna soppa går hur fort som helst att dra igång och även att förbereda, man fixar stekningen av korven när den skall serveras. Blir en bra soppa att stå på nu när man går mot arbetshelg, och även lite soppa till matlådan!...=))
 
-Under en middag betyder det inte så mycket vad som står på bordet utan vilka det är som sitter på stolarna.-
Ha en skön kommande helg!....
 
 
2 portioner
250g färsk blomkål
3 potatisar
6 dl vatten
2 msk kycklingfond
3/4 dl mellangrädde
Salt o  Peppar
1 1/2 chorizokorv
 
 
1 msk smör
2 skivor lantbröd
2 msk hackad dill
 
Gör så här
Dela blomkålen i mindre buketter. Skala och tärna potatisen. Koka upp vatten och fonden.Lägg i blomkål och potatis och koka dem mjuka, ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Skiva korven och stek den i en stekpanna med smör. Kantskär brödet och dela de i två trekanter. Bred smör på brödskivorna och strö på dill. Gratinera i 5 minuter. Servera till soppan tillsammans med korven.
Ädelostgratinerad kyckling med valnötter
Nyss tränat och en varm dusch  efteråt , och nu med one piecen på så infinner sig en härlig känsla och man känner sig mysigt loj. Här har mörkret och dimman legat tungt hela helgen så det känns som man var i ett töcken. Jag längtar verkligen efter lite snö o kyla nu....lagomt iaf.
Paniken verkar slå för varje år att pynta före advent...varför har det blivit så?!..jag minns att första advents söndagen så tände man advenstaken och  gick på skyltsöndagen. 
Personligen tycker jag det är tråkigt att alla traditioner urvattnas och allt ska börja tidigare och tidigare. Jag själv skulle nog aldrig någonsin kolla i förväg på kalle ankas jul,  eller tomteverkstan innan självaste julafton :D
Ha det bäst!!....
 
700 gram kyckling fileer
1 gul lök
2 st vilöksklyftor
salt och peppar timjan
1 msk smör
2 dl creme frachie
125 gram gräddädelost
1,5 dl valnötter hackad
1 msk kyckling fond

Gör så här:
.Sätt ugnen på 200 grader
Skär filéerna på längden i två delar. Finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt kyckingbitarna och stek ca några minuter per sida. Salta och peppra och krydda med timjan.
Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med pressad vitlök, crème fraiche, valnötter och fond och bred ut över kycklingen. Gratinera 20-30 minuter.
Älgskav i orientbröd
Så var helgen här och visst är det så att man har lite mer tid att ägna sig åt rätter som har mer omsorg om sig. Här blev det en rätt som  jag lagade tidigare i veckan som inte alls kräver sitt, utan lätt att sno ihop men ändå  lite hippt till fredagsmyset.
Ha en skön helg!
 
 
Ca 500g fryst älgstek
Salt o Peppar
 
Pepparotscremé:
1 dl färskost
1.5 dl creme fraiche
2 msk pepparrot, riven
Flingsalt o peppar
 
Tillbehör:
Sallad
4 skivade tomater
1 Skivad rödlök( som har fått ligga i kallt vatten. blir mildare i smaken)
Orientbröd/pitabröd
 
 Gör så här:
Skiva älgköttet medans det är halvfruset, helst i en skärmaskin där du kan skiva det väldigt tunnt. Blanda färskost, crème fraiche och pepparrot efter tycke. Salta o peppra. Fräs köttet i en stekpanna eller i muurikka.Vilt ska smaka vilt... därför behöver vilt inga starka kryddor. Gott till är strimlad isbergssallad/krispsallad, skivade tomater, strimlad rödlök, ruccola och inte att förglöma pepparotscremén.