Het chilikryddat på högrev

 Ja då var det längesedan det blev skrivet något här, men så kan bli i livet när det finns viktigare saker som snurrar ikring en.  
Förra helgen besökte jag Mitt köks matmässa alltid lika trevligt på deras mässor, vikten att få prova saker som inte hunnit komma i handeln än är alltid trevlig, men även saker man ha sett förbi och fått en ny aha upplevelse för.
Mat och vin är livskvalité i livet iaf för mig, sen att det inte kommer ner i bloggen alla gånger det var en annan femma.
Jag gilla grytor och nu höstvinter så gör jag oftast grytor på älgkött som både är magert och oftast finns i frysen tillgängligt. Då jag ändå gör långkoket gör jag det av en stor stek för att sedan frysa ner till andra tillfällen.
Det som gör köttet så gott o mört är att det få koka riktigt länge så det bara faller sönder, då är det som bäst.
Jag hittade detta recept på Mitt Kök men i receptet stod det porteröl så där fich det bli lite rödtjut istället. Jag valde jägarbacon som har en kraftigare röksmak.
Grytan kokade jag i torsdag och har fått gotta till sig sedan dess. Sedan väljer man själv vad som serveras till. En fantastisk rätt som jag tycker ni ska testa, räcker till många o lätt att sno ihop!
Ha det bäst!
 
 
2,5 kg högrev
4 st gul lök, grovt hackad
10 st vitlöksklyftor, finhackad
1,5 dl tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 g
5 dl öl t.ex. porter
2 msk spiskummin
1 tsk kanel
1 msk torkad oregano
3 st torkad anchochili 
1 st röd chili, finhackad
3 msk chipotlepasta
3 pkt bacon
2 st lime, saften
salt och nymalen svartpeppar

 

 

Gör så här:
Koka upp några dl vatten och lägg i anchochili, ställ åt sidan. Skär upp köttet i mindre kuber och lägg det i en bunke, salta och peppra. Bryn det i omgångar i smör och olja, lägg åt sidan. 
Ta en stor kastull och fräs lök, vitlök och chili i ca 4 msk olja i någon min. tillsätt sedan dom torra kryddorna och chipotle och låt det gå någon min till, då tillsätter du tomatpuré och det brynta köttet. rör runt och häll sedan på öl och tomatkross. 
Mixa anchochilin och lite av vattnet med en stavmixer, häll sedan ner i grytan. Låt koka upp och sedan låt det småputtra under lock i 2-3 timmar (Köttet ska nästan ha kokat sönder). Rör runt då och då så det inte bränner i botten. 
Skär bacon i mindre bitar och knaperstek det, lägg på hushållspapper och låt torka. Låt bacon koka med dom sista 15 min. 
När köttet är mört och fallit isär, smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt salt till sist pressa ner saften av 2 st lime. Servera med dina favorittillbehör.

 RSS 2.0