Anisgrisar.......

Vissa bakverk förknippar man med barndomen, så är det med dessa goda julebröd... min mormor gjorde alltid dom och min mor  i sin tur  men även min svärmor. De  hör som sagt alltid till jul  o men de är lite "sjåigt" o flottigt när man håller på,  men sedan få man njuta av detta Norrlänska adventsfikat. Men som alltid så har detta julebröd sitt namne hos var o en....

-fesakusar, aniskringlor, flottyrringar, munkar, anisbröd, grisar, anisgrisar, karder, flottoxar......


50 g jäst,
100 g smör eller margarin, 
4  dl mjölk,
1 ägg,
½ dl socker,
1 krm salt,
1-1½ tsk stött anis,
ca 10 dl mjöl
till friteringen behövs  2 pkt kokosfett.

Gör så här:

Smält matfettet o tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (ca 37 grader). Smula ner jästen i en bunke. Häll vätskan över o rör om till jästen lösts upp. Blanda sedan i ägg, socker, salt, anis & mjöl. Låt degen jäsa i bunken en liten stund. Knåda sedan degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Skär den i ca 3 cm breda remsor. Dela sedan remsorna i ca 7 cm långa bitar. Skär några jack i varje bit. Låt bitarna sedan jäsa en liten stund.
Värm kokosfettet till 180 grader. Använd en termometer! Fritera några anisbröd i taget tills de fått fin gyllenbrun färg på båda sidor. Låt anisbröden rinna av på galler eller på hushållspapper.
Vid servering garnera ev. anisbröden med socker.

KOM IHÅG HA ALLTID ETT LOCK I NÄRHETEN OM OLYCKAN SKULLE VARA FRAMME!






 

Glöggtryffel

Detta goa recept är hämtat från Dansukkers hemsida ...de blev ju som sagt inte lika" spritsiga" som på deras bild ...men de blev goda o de  riktigt smälter i munnen!
 
Idag blir det att försöka göra bort lite av baket med de få dagar man är ledig, jobbar även nästa helg så sedan blir det bara en helg efter det som jag är hel ledig
 för sedan kommer jag att bjuda grannskapet hem till oss på julmys helgen efter den...så mycke är  det på ett järnspett! =)

ca 25 st

Gör så här:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
5 msk Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
2-3 msk glögg


Hacka chokladen. Koka upp grädde och Muscovadoråsocker. Tillsätt chokladen, smöret och glöggen och rör tills det är en slät massa.

Klicka eller spritsa ut tryffeln i små formar.

Het mexikansk gratäng

500 g strimlad fläskytterfilé 
1 msk soja
1 tsk chilipulver
1 purjolök

Sås:
2 dl grädde
2 dl buljong ( tärning)
1 dl chilisås
Ca 1 tsk sambal oelek( smaka av före med en ½ tsk)
1 tsk salt
1 dl riven cheddarost

Gör så här
Blanda köttet med soja, chilin.
strimla purjon.
Lägg köttet och purjon i en ugnsäker form.
 
Blanda grädden och resten av ingredienserna till såsen.
Häll såsen över köttet.Strö över riven ost, ställ in i nedre delen av ugn i 225 g 20 min.

 




Serveras avocadoröra med ugnstekta potatishalvor och majskolvar och nacho chips och en sallad.