En tävling med boxholmsost

I fredags fick jag en  en trevlig presentask med några av boxholmsostar, och en bok med matrecept av Emma Erlandsson. Det fanns några goa recept där som kommer att testas. Jag hade ju som sagt rätt nyligen bakat surdesbaugetter och kryddosten med havsalt och örter blev riktigt god med en bit salami och paprika coktailtomater.


Men nu har Boxholms ost en tävling för oss alla matintresserade! Du ska komponera ditt eget recept med någon av Boxholms många ostar och du kan vinna  en kock hemma hos dig. Kocken Emma Erlandsson lagar en trerättersmiddag för dig och dina vänner (upp till åtta personer). Emma Erlandsson (Årets kockelev och vinnare av SM för kockelever 2009. Du kan också vinna en fin presentkartong och dessutom belönas alla tävlingsdeltagare med kokboken Mer smak av ost   Vill du läsa mer om tävlingen finner du det här På
 Boxholmsost

Lax och skaldjurstoast

Igår till hockeymatchen gjorde jag en toast med skaldjur receptet är hämtat från vår lokaltidning Norran. Den smakade mera om jag säger så, gillar man skaldjur o fisk är denna toast nått att reta smaklökarna med.
Ruccolan med sin peppriga smak  gjorde sitt både som garnityr men även smakmässigt.
Ha en härligt skön söndag! =)
 

100g kallrökt lax
200g  skalade räkor
4 pilgrimsmusslor
1 1/2 dl majonäs
2 msk creme fraiche
1 msk fint hackad dill
4 skivor vitt bröd
salt o peppar
Ruccola, citron till garnering

Gör så här:
Blanda ihop majonäs med creme fraiche. Finhacka kallrökt lax och blanda  ner det i majonäsblandningen med finhackade dillen. Röran ska vara fast.
Kantskär brödet eller ta ut rundlar. Stek i lite smör och olja  så de får fin färg.
Grilla eller stek pilgrimsmusslorna i en het panna med olja några sekunder på var sida. Salta o peppra lätt.
Lägg ruccolan på det stekta bröden. klicka på laxröran och toppa med räkor och en pilgrimsmussla överst. Garnera med citron och en dillkvist. Serveras bums medans brödet och musslan är varm

Mästerkocken Åke Lithens räksoppa

När jag gjorde skagentoasten så kom jag på att testa Åkes tips på en snabb räksoppa, den passar ju perfa som en liten förrätt. Så sagt o gjort ett yppans sätt att ta hand om räkskalen, och god blev den oxå. Åke alias soppamannnen har en egen sida där han presenterar utbud av olika gastronomiska möjligheter inom mat om ni är intresserad.  =)

Räkskalen
2 grovt hackade morötter
1 stor grovhackad lök,
2 vitlöksklyftor
curry.
Fräs samman i en panna

Bränn av med 1 msk konjak, tillsätt ½ msk tomatpure och 3 dl vatten. Koka i 10 minuter, sila bort allt fast material, montera 2 dl grädde.

Salta och peppra (ev lite chili). Servera med några av räkorna.
( Och jag toppade soppan med lite vispad grädde blandat med pepparotsvisp, räkor) och en bit surdegsbröd med boxholms ost bredvid