Whiskeysmörsås med potatiskaka

En fantastiks god sås som passar gott till grillat, och potatiskakan med chevreosten.....finner inga ord men jag åt med andakt igår!!


Såsen:
3 st vitlöksklyftor, finhackade/rivna
1 st gul lök, finhackad
2 tsk smör
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
3 msk vatten
4 msk sweet chili
4 msk balsamvinäger
Eventuellt 1 msk råsocker alt honung
100 g smör
4 msk whiskey, gärna single malt

Gör så här:
Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min.
Klicka i smöret under omrörning.
Smaksätt med whisky

Potatiskaka
8 stora potatisar, tunt skivade
 2 dl vispgrädde
100 g getost (chèvre)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den fint. Riv osten och blanda med potatisskivorna. Rör ner grädden och krydda med salt och peppar.Lägg smeten i en smord, ugnssäker form. Grädda i cirka 1 timme. Skär potatiskakan i tårtbitar till servering

Fläskfilégryta med lammkorv och VB cremé

500 g fläskfilé
1 rökt lammkorv ( ca 300g)
2 vitlöksklyftor
1 gul hackad lök
1 halv litet vitkålshuvud
1 msk santa marias Rosted cumin&peppar
2 msk olivolja
1 tsk chipotlepasta
2 brk hela tomater/krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl rött vin
1/2 tsk strösocker
Sa2t o Peppar

Gör så här:
Strimla vitkålen hacka löken o riv vitlöken. Fräs allt i en stekpanna med lite olja tills den är mjuk. Krydda på med Rosted cumin&peppar.
Stek köttet i en djupare gryta, och bryn tills det fått fin färg.
Häll över tomaterna och buljongtärningarna vinet, chipotel.
Låt koka under lock ca 45 min tills köttet börjar kännas mört.
Blanda ner vitkålsblandningen och skivad lammkorv i grytan och koka ytterligare ca 15 min
Toppa rätten med ostcremé och vitlöksbröd ev rostade klyftpotatis.

Ostcreme med västerbottensost

200 g Västerbottensost
2 dl lätt crème fraiche
salt o peppar

Gör så här:
Riv osten fint i med ett rivjärn. Vänd ner lätt crème fraiche och låt stå kallt en timme innan servering.

Zucchini gratäng med älgfärs

Vi har kung bore ständigt i nyporna i morse så hade vi -28 vi 06:00 så det var riktigt kallt när man knallade iväg till arbetet.... och vaknade till i kylan blev rätt självklart. Vi har tomtar nu på loftet .....eller iaf på taket vi skall nu till att byta tak på vårat hus så jag hoppas verkligen för de stackars karlarna i byggfirman vi lejt att göra jobbet inte behöver frysa sig fördärvat. Som det såg ut mot helgen så skulle det bli riktigt lovande om man skall tro på väderleken.
Det blev en Gi variant på lasange idag när jag såg att jag hade 2 zucchini kvar i grönsakslådan
Den blev riktigt god.. kanske en aning blöt i botten men smaken var det inget fel på.

Ca 1kg älgfärs/nötfärs
1 stor gul lök
1 tetra krossad tomat med smak av vitlök
1 tsk paprikapulver
2 msk hackad timjan
salt o peppar
1 msk soja
1 pkt feta ost

Gör så här:
Hacka löken och fräs den glansigt. Fördela sedan ner färsen och genomstek den. Häll i tomatkrosset och kryddorna, sojan

2 st  zucchini

Skala zucchinin och skiva den i ca 1/2 cm tjocka skivor.  Bred ut skivorna och salta dem lätt. Låt dra i 15 minuter. Skölj av saltet och torka skivorna torra.
Varva sedan färsen, zucchini, och såsen. Avsluta med zucchini och såsen. Smula över fetaosten. Gratinera i 200g i ca 30 min

Bechamelsås utan mjöl
1 brk creme fraiche
2 dl mellangrädde
1 äggula
Salt o peppar


Koka upp fraichen med grädde. Ta bort pannan från plattan och blanda sist av allt ner äggulan.
Salta o peppra