Janssonspaj med picklad rödlök

Julen är en direkt signal till oss människor att ägna en tanke åt en annan människa än oss själva. Att vi skall vara ödmjuka och generösa mot varandra.

Min tanke denna jul går till min far som gick bort för någon vecka sedan, mycket som ska ordnas. Efter en tung vecka så känns det skönt att ha varandra. Bara att få vara i närhet med sina nära och kära.

Min svärmor o hälften min och grabbarna har verkligen ställt upp❤.

Vardagen börjar i sakta mak att återgå till rullning, och slut på min sjukskrivning.

Här kommer ett gott och enkelt recept som är hämtat från Ica buffé.

 

Pajskalet:

100 gr smör

3 dl vatten

1 krm salt

3 msk vatten

Fyllning:

150 gr riven västerbottensost

1 ask ansjovis

4 ägg

2 dl gräddmjölk

Salt o peppa

Gör så här:

Blanda mjölet, smöret och ägget i en matberedare och hacka ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnsfast form (för 6-8port). Låt vila ca 30 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 200g .

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. Sänk värmen till 175g. Fördela osten o ansjovisen i pajskalet. Vispa ihop ägg o gräddmjölk, salt o peppar o häll i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min.

Servera picklad rödlök

 

Picklad rödlök

2 rödlökar 

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1 dl strösocker 

2 dl vatten 

1 lagerblad 

1 tsk svartpepparkorn

Gör så här:

Skala och skiva löken tunt och lägg i en bunke. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull tills sockret löses upp. Häll den varma lagen över löken och låt svalna.

 

Kycklingsallad med västerbottenost och currydressing

Så här innan jul gillar jag det enkla i matväg, och nu när jag inte ska "sjåa" så mycket, då blir det här en härlig lågkolhydratsallad som är en rätt som är lätt som en plätt...😛
 
 

1 grillad kyckling

1 kruka Krispsallad
1 påse rucola
2 avokado
1 fint skivad rödlök
1 påse hackade valnötter
1 påse riven västerbottensost
 
Dressing:
1 1/2 dl créme fraiche
1 msk  majonäs
1 tsk curry
1 tsk blomsterhonung
1 krm salt
 
Gör så här:
Skölj salladen och riv mindre bitar. Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Skär den röda löken i tunna skivor. Dela, gröp ur och skär avokadon mindre bitar. Hacka valnötterna. Fördela ingredienser på 4 tallrikar i valfri ordning. Avsluta med den rivna VB oste. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Servera kycklingsalladen med dressing och ett gott Vitlöksbröd.
 
 
 

Juliga trillebullar

Jag duger till något iaf när man är sjukskriven och inte får lyfta, eller anstränga mig efter en bukoperation. Men idag har jag sittandes gjort mina bästa köttbullar ever👌🏼.. så goda att jag måste skicka dom i frysen så fort de kallnat innan dom blir slut!!..
Körde ny kryddsättning denna gång, jag har alltid haft kryddpeppar i mina jul köttbullar men denna gång när det följde med ingefära i smakboxen så fick det bli med i smeten. Kanel har jag sett inågot recept så det fick oxå bli en överraskning i smak. 

500g älgfärs 
200 g fläskfärs 
2 klyftor vitlök 
2 gul lök 
1/5 dl ströbröd 
1/5 dl vispgrädde 
1 dl mjölk 
1ägg 
1 rågad msk dijonsenap 
1 tsk kanel 
1 tsk ingefära 
S/P 
 
Gör så här 
Finriv vitlöksklyftor och hacka löken fint
Stek lökhacket i smör.
Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla i 5-10 minuter. Låt svalna. Lägg i den kalla löken, dijonsenap, kryddorna, fläskfärsen och älgfärsen i bunken och rör ordentlig
Blanda samman alla ingredienser till en smidig smet. Rulla små bullar av köttfärsen och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Skölj händerna då och då så fastnar det inte så mycket färs på händerna. Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i både olja och smör. Alternativ när man gör mångas så kör man dom i ugnen!..
 
RSS 2.0