Höstgryta med lammkorv
Igår så kom jag igång med en höstlig köttgryta med gammeldags inlagd pressgurka till.
Nu börjar det vara riktigt murrigt och burrigt om kvällarna och man längtar att tända ljus och laga lite mer värmade mat. Receptet kommer ursprungligen från en gammal hemmet journal jag sparat, med har redigerat om det lite. Jag körde igång grytan tidigt i morse och lät grytan puttra på längre än vad receptet gav. köttet blev riktigt mört att det nästa föll i sär innan det kom till munnen.
 
En skön helg på er! =)
 
600 g grytbitar av nötkött
3 lammkorvar i slantar
3 msk kalfond
1/2l vatten
1 dl rödvin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 bit citronskal
1/2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
2 rödlök
2  morötter
Ca 50 g rotselleri
1 liten purjolök
2 msk vetemjöl+vatten
 
vinbärsgelé
färsk timjan
 
 
Gör så här
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna. Lägg över det i en stekgryta. Slå i vatten och kalvfonden.Tillsätt vin, kryddor, pressad vitlök, citronskal och tomatpuré. Låt det koka upp under omrörning.Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg ner dem i grytan och låt allt småputtra under lock ca 1 timme. Rör då och då i grytan. Red av grytan med mjöl och lite vatten. Späd eventuellt med lite mera vatten.Skala och skiva morötterna under tiden. Skala och  rotsellerin i stavar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skiva korvarna. Fräs korvskivorna lätt i lite matfett.
 Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris, gelè, pressgurka.
.
Onödigt vetande!....=) 
Nu har det sammanlagt skjutits 7 björnar i Västerbotten under årets jakt. 18 återstår på tilldelningen, varav högst 12 nedanför odlingsgränsen.
I hela landet rapporteras 68 björnar ha skjutits.
 
 
Pressgurka med 1-2-3 lag
Ja herre jisses jag har inte varit här nu på ett tag, och se här har det blivit ändrig på Blogg.se till det klart bättre tycker jag.
Nu ska vi se om jag kommer till att ha energi o lust att komma igång med bloggningen...har som inte haft någon inspiration med varken mat och bak här ett tag man skulle nog säga lite av en semester blev det.
 
Pressgurka är så fantastiskt gott...lite av nostalgi. Jag gör den på en 1-2-3- lag men jag vet en del brukar dra ur vätskan ur gurkan med salt först.....men varför?!
Iafall så passar ju ju detta utmärkt till det mesta, skall nog ta mig lite gurka ikväll  på leverpastejmackan!!
Ha det bäst! 
 
1 stor gurka
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
(2 msk dill)
 
Rör ihop ättikssprit, socker och vatten i en panna på svag värme. Sockret skall lösa sig. Låt kallna.  Skiva gurkan med en mandolin eller osthyvel.  Lägg i en glasburk med ev dill mellan lagren . Häll över lagen och förvara i kylskåp.

 
 
Cannelloni med spenat o ricottaost

 Vilken underbar dag det blev, sommaren är tydligen inte slut än. Jag och min yngsta son tillbringade dagen på stranden med sol och bad och en god sallad till. Väl hemma så ska det ju fixas käk till oss alla,  och nu när vi är 3 som ska ha matlådor får man tänka lite "mer" så denna  matlåde historian  kan vara nått som är för 6-8 pers.
Ha det bäst!♥


2 vitlöksklyftor
2 brk finkrossad tomat
4 msk tomatpure
3 dl vatten
2 påsar fryst bladspenat
2 brk ricottaost
1 brk creme fraiche
2 pkt pastaplattor
2 pkt Mozzarellaost (125g)
Olivolja
Salt o Peppar

Gör så här:
Sätt ugn på 225g. Skala o finhacka vitlökeno fräs i 3 msk olivolja tillsammans med tomatpurén i en gryta.
Tillsätt den krossade tomaten o vatten. Puttra i ca 5 minuter. Tina och krama ur vätskan i  spenaten. Blanda spenaten med ricottaosten och creme fraichen. Salta o peppra.
Fyll pastaplattorna med ostblandningen och rulla ihop till rullar.
Häll hälften av tomatsåsen i en långpanna och lägg rullarna i pannan. Häll resterande av såsen över rullarna och toppa med smulad mozzarella. Gratinera i ugnen 225g i ca 20 min. Serveras med en sallad.