Mitt KöK's Pulled Chicken
Hittade ett inspirerande recept på Mitt Kök på "dragen kyckling" som såg så  gott och enkelt ut, med få ingredienser. Eftersom jag gick mot arbetshelg så var det bara fixa tillbehören och värma på köttet!.. rätt och slätt väldigt enkelt att sno ihop!..
 
Mina tillbehör blev en Guacamole, skivade tomater och rucola, rödlök
voilà!....
 
Surdegstoast med fläskfilé, kantarell och whiskeysås
 Lite snabbt att ta till när man är i stugan, och ändå vill ha lite fredags o lördagsmys med sin familj!
Här hade jag tur att våra snälla grannar hade plockat, rensat och förvällt svampen.. Så tjipp tjopp blev det en god  toast av surdegsbröd, fläskfilé och en kantarellsås med en skvätt av hälftens whiskey i.. Gott gott!
 
1 fläskfilé i skivor 500g
Färskt Surdegsbröd
Rucola
 
Skiva fläskfilén i 1cm tjocka skivor. Salta och peppra filébitarna  båda sidorna och stek dem i smör ca 1–2 min på varje sida beroende på tjocklek. Låt dom vila medan du gör såsen.
 
Kantarellsås:
2 dl kantareller
Olivolja
2 msk smör
½ gul rödlök (finhackad)
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1-2 msk blended  whisky
Salt o peppar
 1/2dl finhackad persilja
 
Gör så här:
Fräs svampen i lite olivolja tills all vätska har försvunnit, tillsätt smör och den finhackade rödlöken mot slutet.  Pudra över vetemjöl och rör om.  Tillsätt whisky, grädde och fonden, låt sjuda några minuter.  Blanda ner persilja och smaka av med ev salt och peppar. Skiva brödet och värm det i stekpannan med lite olja tills det fått lite färg. Fördela rucola och fläskfilé skivorna, och den goda såsen.
Hugg i med ett gott rött!

 


Kycklingpaj med sufflétäcke
Denna paj blir matigare och mer mättande,samt något nyttigare än en vanlig paj med bara vetemjöl. Kantarellerna har jag haft förmånen att få av våra snälla grannar.. men nu måste försöka mig själv nästa gång att plocka dessa gyllene godsaker. Jag passade på att göra några pajer när jag ändå var i farten, och frös in i matportioner bara att värma upp och göra en sallad till en lunch.
 
Pajdeg:
125g kallt smör
1 dl vetemjöl
2 dl  fullkornsdinkel mjöl
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
1 röd paprika
1 grillad kyckling
1 pressad vitlöksklyfta
Kantareller (färska eller torkade)
smör att steka
1 dl riven ost
2 msk hackad färsk timjan
1ägg
1dl creme fraiche
 
Suffletäcke:
3 äggvitor
1 äggula
2 dl västerbottensost 
 
Gör så här:
Blanda snabbt ihop degen i en matberedare eller för hand. Kavla ut den till en pajform. Nagga och låt stå i kyl ca 30 min.  Efter 30 min så förgrädda pajskalet i ca 10-15 min. Dela paprika och kyckling,svampen i mindre bitar. Fräs på det lätt. Tillsätt ett ägg och cremefraich, timjan salt o peppar.. Låt svalna något och lägg kycklingröran i pajskalet.
Vispa äggvitan fast. Vispa äggulan med osten och vänd sedan ner äggvitan. Lägg ut sufflén över kycklingröran. Skjuts i ugn i ca 200g i 10-15 min tills  sufflén är gyllene.
Servera en sallad till!