Hot kyllinggratäng...
Den här hade jag förberett o hade med mig i helgen..den var kanongod



1 grillad kyckling eller 3 stekta kycklingfilee´r i strimlor
1 lite röd paprika i tärningar
1 liten grön paprika i tärningar
6 st färska champinjoner
3 dl vispgrädde
2 tsk curry
1 dl mangochutney
2 rivna vitlöksklyftor
1-2 msk sambal oelek
1 pkt bacon
ost
Bena ur kycklingköttet  o skär det i mindre bitar o lägg det i en ugnsfast form. Skär bacon i bitar och o skiva svampen de stek de så den får knaprig o fin  färg. Lägg över paprika tärningarna. Blanda sedan ihop grädde, mango chutney, curry, vitlök och sambal oelek i en bunke och häll över allt de andra med lite ost ovan på. Tillaga i ugn 200 grader i ca 20-25 min.

Tyvärr en väldigt suddig bild blev det...
Vilt i lergryta.....

1 kg älgkött

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

1 dl enbär (10 krossade bär)

vitpeppar

2 msk olja

2 st stora morötter

2 st rödlökar

blandsvamp eller trattkantareller

3 klyfta vitlök

2 st buljongtärning

1 tsk salt

1 dl vatten

 

Gör så här:

Låt lergrytan ligga i blöt några timmar innan den används. Den kan annars spricka.
Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse. Lägg köttet i marinaden och låt det stå kallt ett par timmar. Vänd köttet ett par gånger under tiden i påsen.
Skala ochskölj morötterna och skär dem i 1/2 cm tjock askivor. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Putsa och skiva svampen oh förväll den hastigt. Skala vitlöksklyftorna.
Lägg köttet med marinad i lergrytan. Lägg i morötter, lök, svamp och vitlök, smula ner buljongtärningen och salta försiktigt. Rör om så att allt fuktas av marinaden. Lägg på locket och ställ grytan långt ner i den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200°C och låt grytan stå 2 timmar.
Tag ut grytan ur ugnen och vnd köttbitarna. Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt den stå ytterligare ca 1/2 timme eller tills köttet känns mört.

Kycklingfile´ eld o lågor.......
4 kycklingfileér
½ tsk sv.peppar
½ tsk vit peppar
½ tsk grönpeppar
½ tsk rosépeppar
½ tsk salt
1 dl rött matlagningsvin
2 dl vispgrädde
100g dessertost kantarell
3 msk soya
champinjoner (helst färska)

Gör så här:
Krossa peppar´n grovt,
Blanda i saltet
Stek fileérna i smör och krydda med pepparblandningen, lägg fileérna i ugnsform.
Vispa ur stekpannan med matlagningsvinet, spara detta.
Smält ost och grädde i en kastrull,tillsätt rödvinsskyn och soyan.
Låt koka ihop, häll såsen på fileérna
Strö de smör stekta champinjoner på efteråt....


Här har jag förberett allt innan de skall in i ugnen i gratinera i
250 grader ca 15 min