Vilda lasagnen
Så var denna ledighet till ända, vi har varit norröver till stugan i helgen och stöka bort "sommaren som försvann"känns lite vemodigt, fast snart är det påsk och då hoppas man på snö till skid o skoteråkning. 
Jag gjorde en lasagne på älgfärs och en vit bechamelsås med kantareller, och det blev fantastisk god med en grönsallad och vi testade Morbergs vin som skulle passa till vilt.
Ha det gott! ♥

400gr lasagneplattor
4dl riven ost

Älgfärsås:
1kg älgfärs
2 gula lökar finhackade
4 vitlöksklyftor,pressade
1 morot,grovriven
4 dl rödvin
400g krossade tomater
3 msk koncentrerad viltfond
1msk timjan
Salt o Peppar

Svampsåsen:
1 kg färska kantareller/ Champinjoner 
1 gul lök, finhackad
50g smör eller margarin
1 dl mjöl
1 liter mjölk
Salt o  Peppar
 
Gör så här:
Bryn viltfärsen i smör i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och morot och låt fräsa ett par minuter,  
krydda med salt och Peppar
 Häll i rödvinet och låt det koka in i färsen ca. 10 minuter. Tillsätt tomater, viltfond och timjan. Låt småkoka ca. 15 minuter, smaka av med salt och peppar.
Fräs svampen med den finhackade löken i smöret i en kastrull.
Låt all vätska från svampen ånga bort, pudra över mjölet och rör om.
Tillsätt mjölken, lite i taget under ständig omrörning.Låt stuvningen småkoka i ca. 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form med lite smör och bred ett tunt lager svampstuvning i botten.Varva lasagneplattor, viltfärs och stuvning i 3-4 lager. Avsluta med lasagne plattor, svampstuvning och den rivna osten överst. Grädda lasagnen i ugn på 225g  i ca. 30 minuter.
Tyvärr hade jag bara "Ajfånen" att ta kort med!...=/
 
Fiskgratäng med guldmos
 
 
Söndag så rensades frysen inför påfyllning med älgkött som sker i veckan, hittade då regnbågsfileèr som jag gjorde en mumsigt god fiskgratäng. Det är rätt bekvämt med allt i samma form om men det är lite pyssel här o där. Fisk är fantastiskt gott och man blir så gomätt av den, kanske inte just denna rätt som är rätt mastig med potmoset.....men ät med förstånd så slipper du koman ;)
 
 
 600 g laxfile/eller annan fisk
Ca 200 g färdigskalade räkor
  
Fisk såsen
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl hackad dill
Salt o Peppar
1 dl  kavli kräftost
 
Guldmos
1 kg mandelpotatis
2 äggulor
1 dl mjölk
1dl västerbottensost
Salt o Peppar
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken i mitten så att det får plats potatismos runt om sidorna,  salta o peppra.
Täck med aluminiumfolie och låt fisken vara i ugnen ca 15-20 min.
Gör såsen under tiden fisken är i ugnen: Smält smör i en kastrull.
Lyft kastrullen från värmen och rör ner mjöl och sedan mjölk lite i taget. Låt såsen koka ca 3 min. Blanda ner hackad dill och kräftostenost och smaka av med salt och peppar. Låt stå på svag värme ej koka.
Gör potatismos på sedvanligt sätt med tillsats av äggulor o grädden.
Höj till 250 grader, och ta ut fisken på en gång.
Klicka eller spritsa potatismosen på sidorna.
Häll såsen över fisken i mitten. Fördela räkorna ovan på såsen( de sjunker ändå ner!)
Gratinera i ugnen tills potatismosen och såsen fått fin färg, cirkus 20 minuter. Garner ev med dill

 

 

 

Kycklingspett med spicyjordnötsås
 
 Vilken fantastisk vacker helg med sol, kylan har nu även visat sigkvällar o nätter har legat på noll strecket. Vi tog en tur med husvagnen till ett ställe som heter Jävre, ett otroligt fint ställe med en lite småbåtshamn och platser att fricampa på.
Men hem ville vi till lördagskvällen hemma match mot HV71, fast det blev ändå en förlustmatch så vi lika gärnat hade undvarat. men maten blev god iaf.
 
4 stora kycklingfilér
 
Marinad:
1 st lime, finrivet skal och saft
1/2 dl japansk eller ljus soja
1 msk fisksås
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk nymald svartpeppar
 
 
Jordnötssås:
100 g osaltade jordnötter, finhackade
1 burk cocosmjölk, 
3 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk citron (pressad )
1 msk fisksås
 
 
Blanda ihop marinaden. Skär kycklingfiléerna i breda remsor och marinera i 2 timmar. Trä upp på väl blötlagda träspett eller rostfria spett. Grilla spetten runtom på het grill.
Sås: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedareför bästa resultat. Koka upp cocosmjölk, currypastan, råsocker, citronsaft, fisksås och jordnötter.
Låt småsjuda utan lock ca 40 min.
Servera med jordnötssås och ris och papayasalsa