Fyllda baconlindade laxfileér med bönsallad

Här har det varit tyst ett tag....saknad eller?!...=))
Vi har snart rivit av fas 1 i GI andan.  Håller på att vara måttligt less , fast det har gått hyfsat bra denna gång. Fast jag längtar att få äta annat än ägg på morgonen...lite yoghurt med nötter o bär skulle sitta bra nog fint....
eller en frökuse med något gott på. God mat har man iaf, Vi har blandat middagarna efter Ola Lauritzon& Ulrika davidssons  bok Våra bästa GI-recept
Samt har man haft egen inspiration till egna maträtter.
Ha en skön helg!


4 portbitar laxfileér
1 pkt bacon
1 ask cantadou ost med smak av vitlök och olivolja
Salt o Peppar

Gör så här:
Skär en skåra i varje filé,  fyll den med den bredbara osten. Linda 2 baconskivor runt varje laxbit.
Salta o peppra och lägg fileérna i en smord form och stek dem i ca 25-30 min i 200g.

Bönsallad:
200g haricots verts
1 rödlök
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
Salt o peppar

Gör så här:
Koka bönorna enligt anvisning. Skala och skiva löken Blanda vinäger, olja. Skala och pressa vitlöken och salt o peppar. Blanda ner i bönsalladen
Låt den stå o gona till sig. Vill man kan man halvera ner oliver i salladen.

Potatisbullar med fläsk

Idag på jobbet så åt vi enligt mig en delikatess som surströmming, potatis och dill som vi odlat själva.
Det blev som sagt över en del skalade kokta potatisar....jag anmälde mig frivillgt att ta hand om dem, då jag såg framför mig en middagsrätt som oxå enligt mig är en traditionell husmansrätt som är yppans att göra när man får över kokt potatis.
Det blir inte ofta det äts eftersom vi försöker att hålla ner "kollisarna".
Min älskade mormor som är kungen på husmanskost. Hon tog tillvara de mesta om de blev rester, har lärt mig att inte slänga utan ta tillvara och trixa till något av det.
Det är hon som oxå lärt mig att äta många av de äldre rätterna som kanske inte serveras i alla stugorna idag. I mormors menyer så var de "riktig" mat enligt henne, eftersom min morfar jobbade hårt på gården och var tunn lagd så krävdes de mat som räckte under dagen.
Lunchen när den serverades så ville morfar alltid ha en fil eller vällingtallrik efter maten. Och middagarna skulle de alltid va en efterätt, vardag som helg inget märkvärdigt behövde det vara de kunde räcka med en rabarber kräm eller hjortron och en gräddskvätt....ja jisses man gick aldrig hungrig därifrån.
Här är en av de rätterna hon oftas gjorde när jag som liten och ofta var hos henne.

Lade en liten annan touche i bullarna denna gång, jag strimlade purjo tunnt i potatismassan och ersatte vetemjölet med dinkemjöl.

8-10 medelstora potatisar alt. hemlagat potatismos som blivit över.
2 ägg
1 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
(ströbröd) använde inte det)
ca 1 dl fint strimlad purjo
smör
Till serveringen:
Bacon/ eller rimmat fläsk
Rivna morötter
lingonsylt

Gör så här:

Skala potatisarna och skär dem i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Slå bort vattnet och mosa potatisen, gärna med hjälp av elvisp. Låt moset svalna något. Eller ännu hellre, ta vara på hemlagat potatismos som blivit över.
Rör ner ägg och vetemjöl samt lite salt. Moset ska bli lite segt. Slå ut moset på arbetsbänken och forma till en rulle med 7-8 centimeters tjocklek. Skär tre centimeter tjocka skivor som plattas ut lätt.
(Vänd skivorna i ströbröd den som vill.. men de går lika fint utan) och stek dem med smör i en inte allt för het panna. Bjud potatisbullarna med stekt bacon eller rimmat fläsk och gärna lite lingonsylt.

Wraps med pulled pork

Denna typ av långkok Pulled pork i ugn är fantastikt mångsidig. Jag har använt denna rätt både som tacos o Pizza men även i en gratäng.
Idag så testar jag med de orientaliska tunnbrödet som finns i var livsmedelsbutik numera. De finns både som sötat och grovt/osötat och de funka utmärkt till denna rätt.

Jag fyller wrapsen med sallad, rödlök, tomater och en kall sås, där kan man ta de man gillar bäst.

Ha en skön helg där ute! 

Kall sås:

3 dl lätt créme fraiche
1 dl sweet chilisauce
1 pressad vitlöksklyfta
salt o peppar


Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till såsen