Tacopaj från Arla men med en Gi snäll variant

Fick för ett tag sedan ett  mail om ett erbjudande, 
där  man som bloggare erbjuds att vara med och recensera ett av fem utvalda recept inom ett specifikt område. Denna gång gäller det pajer från Arla 
Det fanns ett antal recept att välja på, och en frågan till ungdomarna här hemma tyckte dom att Tacopajen lät god!. Men som alltid när jag gör pajdegen och använder dinkelmjöl med fullkorn istället för vetemjöl. Så sänker du GI:et lite.  Man får lägga till en 1/2 dl extra  när man byter ut enligt detta recept.
Och kryddmixen kan bytas ut för att göra en egen variant... om man vill slippa socker o annat jox som är tillsatt.
Och jag tog den färs jag hade hemma Älgfärs lite magrare.

Taco kryddblandning:

1 1/2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver



150 g Arla® smör
3 1/2 dl dinkelmjöl med fullkorn
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g älgfärs
1 msk Arla® smör
(1 påse tacokrydda) om du inte gör egen
1 dl vatten
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika chili
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g Arla Köket® riven ost texmex
1 tsk paprikapulver

Till servering:
3 dl Arla Ko® gräddfil
tacochips
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med gräddfil och tacochips.

Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden Arla Köket lätt crème fraiche paprika chili med 1 dl och öka motsvarande mängd Arla Köket lätt crème fraiche.

Pajen blev väldigt god tycker de här hemma, och jag kommer att använda crème fraiche paprika chili fler gånger den gav lagomt med sting till pajen. Och jag serverade en bistrosallad och en klick gräddfil till.
Gott gott gottiligott!.....

Att röka fisk i en rök.....

Att röka fisk kan man göra på många olika sätt. Här är några tips på hur man varmröker i mindre röklådor.

Gör så här:
Feta fiskar är lättast att röka, men det fungerar även bra med andra fisksorter, bara man är noga med tillagningstiden och inte låter fisken bli för torr.
Salta fisken dagen innan. Salta rejält! Samtidigt kan du även lägga i kryddor, för att ge smak. Några goda smaksättningar är timjan, rosmarin, krossade enbär, chiliflakes, krossad rosépeppar och grönpeppar.
Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory rökflis.
Fisken röker man så att benen släpper lätt från köttet. Då är den klar att äta
Eftersom denna sik var så stor så  delade o fileéade jag den, annars behåller man som den är med ben .

I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull.
Rökt fisk är gott med potatis / potatissallad, som pålägg, till pasta eller på en tunnbrömacka.

Panerad torsk med remouladsås

SEMESTER!....så underbart hela 4 veckor framför sig med god mat o dryck och nöjen, lata dagar. Just nu är vi i stugan ett par dagar och de är en otrolig avkoppling från de måste som väntar hemma.....men det får vara till en annan dag! =)
Nu skall här njutas o men vädret inte blev det bästa denna dag. Men optimist jag är så kommer det! =)....visst redan i morrn då jag skall hälsa på min älskade mormor och vi skall ut på lite turné =)
Ha det gott  från mig till dig!


6 torskfiléer
Dinkelmjöl
2 ägg
Ströbröd
Smör och rapsolja/smör
Salt och Svartpeppar

Gör så här:

Lägg mjöl, ägg och ströbröd i låga skålar. Tillsätt salt och peppar i mjölet, rör runt så det blandas. Vispa äggen lite snabbt med gaffel. Vänd filéerna i mjöl, ägg och sist ströbröd.
Se till så att filéerna täcks ordentligt. Hetta upp rikligt med smör och olja och stek filéerna några minuter på varje sida.
Serveras med remoulad sås och kokt potatis och helst rivana morötter...denna gång blev det melonskivor.

Remouladsås:
1 dl majonnäs
1 1/2 dl gräddfil
1 msk svensk senap
1/2 dl hackad pickles
1 msk hackad timjan

Gör så här:
Rör samman ock låt såsen stå ock dra minst en halvtimme före serveringen.