Tvätta och dela färskpotatis. Beräkna ca 3-4 små potatisar per person. Lägg i en form med olja och salt. Rosta på grillvärme 250 grader överst i ugnen i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och låt potatisen blir genomlagad i cirka 30 minuter. Ta ut ur ugnen och fördela genast delade körsbärs-tomater, hackad rödlök och babyspenat över. Ringla till sist över olivolja, flingsalt och svartpeppar.Toppa ev med en ädelost.
Tjälaknöl
Ca 3 kilo innanlår, högrev av älg/ nöt
Saltlag:
2 liter vatten
2 1/2 dl salt
1 msk socker
1 chilipepparfrukt
1 kvist rosmarin
2 msk enbär
3 vitlöksklyftor
Gör så här:
Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen.
När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt, så det är en smak sak hur man vill ha det.
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt koka någon minut. Dra den av värmen. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Ställ den svalt och lägg på lock. Efter cs 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.
Skär upp den i så tunna skivor som möjligt.
Tjälknölen serveras kall tillsammans potatissallad eller en potatisgratäng. Bröd med en regäl skiva V.b ost
Ett rött vin eller vatten
0