Varm potatissallad
En trevlig kväll blev det i goda vänners lag, och jag hade gjort fläskfilépanna med vildris till, men tydligen var hunger så stor att jag totalt glömde av att fota. Nåväl rätten föll vännerna i smaken vilket var huvudsaken. Jag kommer att göra den snart igen så får jag ge det ett nytt försök med att fota och lägga in det.. Men idag bjuder jag på en varm potatissallad till en tjälknöl och en rödvinssky.
Ha det bäst!

 

Tvätta och dela färskpotatis. Beräkna ca 3-4 små potatisar per person. Lägg i en form med olja och salt. Rosta på grillvärme 250 grader överst i ugnen i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och låt potatisen blir genomlagad i cirka 30 minuter. Ta ut ur ugnen och fördela genast delade körsbärs-tomater, hackad rödlök och babyspenat över. Ringla till sist över olivolja, flingsalt och svartpeppar.Toppa ev med en ädelost.

 

Tjälaknöl

Ca 3 kilo innanlår, högrev av älg/ nöt
Saltlag:
2 liter vatten
2 1/2 dl salt
1 msk socker
1 chilipepparfrukt
1 kvist rosmarin
2 msk enbär
3 vitlöksklyftor

Gör så här:
Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen.
När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt, så det är en smak sak hur man vill ha det.
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt koka någon minut. Dra den av värmen. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Ställ den svalt och lägg på lock. Efter cs 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.
Skär upp den i så tunna skivor som möjligt.
Tjälknölen serveras kall tillsammans potatissallad eller en potatisgratäng. Bröd med en regäl skiva V.b ost
Ett rött vin eller vatten