Knubbiga surdegslimpor.......

Nu till resultatet av mitt bakande med surdeg blev fantastiskt!.... Brödet blev verkligen gott och 4 stycken limpor blev det. Kan rekommendera att prova detta saftiga nyttiga bröd... men man må äta brödet med andakt med tanke med all möda o tid bakom bakandet
Recptet finns bak på kungsörnens påse Grovt rågmjöl.
.


Surdeg

Dag 1

1 dl vatten, ca 40 grader varmt

1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och mjöl i en stor rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk . Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. När dygnen har gått skall degen lukta syrligt!  Det blir en ganska stark doft.

OBS! Rör om varje dag!

Dag 4

Tillsätt nu:

1 l vatten, ca 40 grader varmt

1 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in nio och baka på den tionde.

Degen kan förvaras:

I frys ca 1 år

I kylskåp ca 5 dygn

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak (helst kvällen innan), så att den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av. Tillsägg varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i ett dygn. Tillsätt ca 1½ dl surdeg/degvätska i dina matbrödsrecept, så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.

 

(4 stycken) 

13 dl ljummet vatten, 37 grader

1½ dl surdeg

25 g smör

25 g jäst

1½ msk salt

1 msk sirap

1 msk stött kummin

1,3 l grovt rågmjöl

2 l vetemjöl

1. Häll vattnet i en degbunke (stor). Blanda ned alla ingredienser men spar 1 dl vetemjöl till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla fyra limpor i en smord långpanna, en i varje hörn (mina blev alldeles för stora så nästa deg tog jag bara två limpor på varje). Pensla med vatten och strö över rågmjöl.

5. Låt limporna jäsa övertäckta med bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

7. Låt limporna kallna på galler under bakduk.



Foto: Tina N

Sickan

Mmmm,det där ser gott ut! Måste testa det en dag!

Ha det bra!

Kram

Synnöve

Jag måste våga prova det där, men är så rädd att göra fel med surdegen. Är det knöligt?



Allt bra? Här där det en skön lördagskväll.

Kramen.

Therese

Så gott det där såg ut..

Jag prövad också att göra surdeg för ett tag sen, hittade nån som man skulle riva ned ett äpple i bland annat men den jäkeln möglade..

I slasken bara och sen knölade jag ihop receptet, hm så sur jag blev..

Tur att nån lyckas i alla fall..

Ha en bra dag..

Lena Katarina

Åh, de ser fantastiskt goda ut!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress