Lax med spenat, grädde, parmensan

Har haft ett nattpass inatt och ska ut ännu en inatt. Då är man inte tipp topp för något avancerat i köket. Men jag som är fisk älskare, och för att man mår gott av fisk så gjorde jag denna enkla men ändå lite festliga o goda rätt!..👌🏼



4 portbitar färsk lax

150 g spenat, färsk

1 1/2 riven parmesanost

2 dl mellangrädde

salt peppar

smör


GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj spenaten och låt den rinna av.

Lägg spenaten i botten av en smord ugnsform.

Häll grädden över spenaten och placera laxen ovanpå.

Salta och peppra.

Riv parmesanosten och strö den ovanpå laxen.

Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i 20 minuter. Pressad potatis är gott till

(null)



Glutenfria stekpannebröd (stompa)

Enkelt och gott naturligt glutenfritt bröd som gräddas snabbt direkt i stekpannan. Ett recept hämtat från ett urklipp från Året Runt  glutenfria godsaker 

Nygräddat är naturligtvis godast, men jag brukar frysa in dom om det blir någon över och sedan ljumma dom  lite i ugnen . Dubbla receptet om du vill ha fler.


2 dl filmjölk

2 msk ljus sirap

1 msk rapsolja

1 tsk ev. brödkrydda

1/2 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

1/2 tsk bikarbonat

3-4 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix


Gör så här:

Rör ihop filmjölk, sirap, olja och fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.

Blanda salt och bikarbonat med 3 dl mjölmix och arbeta in i smeten.

Häll ut degen på ett bakbord mjölat med mjölmix. Arbeta in mer mjölmix tills degen inte är kladdig.

Rulla ut degen till en rulle och dela den i 6 bitar. Rulla till bollar och kavla ut till tunna kakor, gärna med kruskavel.

Grädda bröden i torr stekpanna på medelhög värme i någon minut per sida. Vänd bröden när de börjar få färg.

Glutenfri stekpannebröd

(null)


(null)









Sulguniostbakelser

Sulguniost tillverkas i mejeriet Åsele södra Lapplan. Dom tillverkar olika handgjorda ostar av komjölk.
Och de använder sig av ett gammalt georgiskt recept, där man sedan länge har tradition att röka ost. Lokalproducerat mathantverk utan tillsatser. 
Dom fick även fått utmärkelse SM-mathantverk 2016 i Skellefteå

Här fick jag nu turen att få lite ost för göra något recept på oste, och på ganska snabbt att dom här bakelserna skulle passa fin fint tullen skaldjursbuffén, eller som en förätt på något sätt
Dom blev riktigt goda medlen rökta osten!..


1 rulle färdigkavlad smördeg
2 stora kokta potatis
1 knippe gräslök
1 1/2 dl riven rökt Sulginiost

Äggstanning:
2 st ägg
2 dl grädde
1 krm vitlökspeppar
Salt  o  ev peppar

Gör så här
Dela rullen med smördegen i 8 lika fyrkanter och lägg de i aluminiumformar,  och jag lade dem i ett muffinsbleck för det hållser ihop bättre. Fördela degen i formarna. Skiva den kokta potatisen tunnt och fyll i formarna. 
Klipp över gräslök en över potatisen och strö över Sulginiosten.
Blanda ägg och grädde med kryddorna och fördela i formarna. Grädda i ca 15-20 min 175g