En fantastiks god sås som passar gott till grillat, och potatiskakan med chevreosten.....finner inga ord men jag åt med andakt igår!!
Såsen:
3 st vitlöksklyftor, finhackade/rivna
1 st gul lök, finhackad
2 tsk smör
3 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
3 msk vatten
4 msk sweet chili
4 msk balsamvinäger
Eventuellt 1 msk råsocker alt honung
100 g smör
4 msk whiskey, gärna single malt
Gör så här:
Fräs vitlöken i smör på svag värme i en kastrull ca 1 min. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten, sweet chilisås och balsamvinäger. Låt koka ihop till en simmig konsistens, ca 5 min.
Klicka i smöret under omrörning.
Smaksätt med whisky
Potatiskaka
8 stora potatisar, tunt skivade
2 dl vispgrädde
100 g getost (chèvre)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den fint. Riv osten och blanda med potatisskivorna. Rör ner grädden och krydda med salt och peppar.Lägg smeten i en smord, ugnssäker form. Grädda i cirka 1 timme. Skär potatiskakan i tårtbitar till servering
Mer från bloggen
Då tar vi och provar denna. Vi har gjort några olika sorters whiskysås men aldrig blivit riktigt 100% nöjda. Oftast har det blivit att vi kört med färdigköpt av märket Jensens Böfhus, den tycker vi smakar gott.
Detta måste testas till grillat. Såg mycket gott ut.
Det ser verkligen jättegott ut :-)
Här blev det mozzarellagratinerad kyckling.
Trevlig måndag
Det ser jättegott ut!
Jag skulle antagligen kunna leva på sås och potatis i olika former
Mmmmm, whiskeysås är nog bland de bästa såser jag vet, däremot har jag inte lyckats få till någon bra själv, detta får testas. Såg på halv 8 ikväll att det bjöds på rättikagratäng, blev lite nyfiken att testa det också!
Klart du måste matcha cykeln med vagnen, naturligtvis :)
5