Höstgryta med lammkorv
Igår så kom jag igång med en höstlig köttgryta med gammeldags inlagd pressgurka till.
Nu börjar det vara riktigt murrigt och burrigt om kvällarna och man längtar att tända ljus och laga lite mer värmade mat. Receptet kommer ursprungligen från en gammal hemmet journal jag sparat, med har redigerat om det lite. Jag körde igång grytan tidigt i morse och lät grytan puttra på längre än vad receptet gav. köttet blev riktigt mört att det nästa föll i sär innan det kom till munnen.
 
En skön helg på er! =)
 
600 g grytbitar av nötkött
3 lammkorvar i slantar
3 msk kalfond
1/2l vatten
1 dl rödvin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 bit citronskal
1/2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
2 rödlök
2  morötter
Ca 50 g rotselleri
1 liten purjolök
2 msk vetemjöl+vatten
 
vinbärsgelé
färsk timjan
 
 
Gör så här
Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna. Lägg över det i en stekgryta. Slå i vatten och kalvfonden.Tillsätt vin, kryddor, pressad vitlök, citronskal och tomatpuré. Låt det koka upp under omrörning.Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg ner dem i grytan och låt allt småputtra under lock ca 1 timme. Rör då och då i grytan. Red av grytan med mjöl och lite vatten. Späd eventuellt med lite mera vatten.Skala och skiva morötterna under tiden. Skala och  rotsellerin i stavar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skiva korvarna. Fräs korvskivorna lätt i lite matfett.
 Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris, gelè, pressgurka.
.
Onödigt vetande!....=) 
Nu har det sammanlagt skjutits 7 björnar i Västerbotten under årets jakt. 18 återstår på tilldelningen, varav högst 12 nedanför odlingsgränsen.
I hela landet rapporteras 68 björnar ha skjutits.