Pärplätten
Mums så gott med lite husmans efter det har blivit mycket grillat ett tag. Eftersom värmen har sjunkit en aning och det åskat o regnat kunde man ägna sig att steka "pärplättar" idag, -vad är det då "pärplätten"?!.. om jag säger raggmunkar, potatisplättar, men där så är det flesta inte heller överens om vad som heter vad. Enligt mig som jag är uppväxt med från både på min farmor o mormors sida så säger vi om Pannkaka att den gräddas i ugnen. Plättar steker man i en stekpannan och Småplättar steker man i det speciella plättjärnet som är avsett för det! ....jåådaa!..😜
 
 4-5 potatisar
3 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
Tillbehör:
 Stekt sidfläsk, Lingonsylt
 
Gör så här:
Skala och riv potatisen. Krama ur det mesta du kan av stärkelsen .
Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken, potatis och salt. Lägg en klick smör i en gjutjärnsstekpanna,  och ta lite mer än en dl av smeten och grädda gyllenbruna på var sida. Servera stekt sidfläsk, lingonsylt.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress