1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
1 finhackad röd chili
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk anchochilipulver eller
1/2 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller mald spiskummin
ev ½ dl vatten
Stek baconskivorna i en stekgryta på medelvärme tills de blir gyllene och knapriga. Ta upp baconskivorna och lägg dem åt sidan. Bryn sedan köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Ta upp köttet. Fräs lökhacket, chili, ingefära i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddorna och fräs i ett par minuter. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, öl, lliquid smoke, vinäger, råsocker. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i minst 4 timmar. Tillsätt bacon, chokladen när 5 minuter återstår. Tillsätt gärna mer kryddor efterhand, eller fyll på med vatten om grytan verkar suga åt sig mycket vätska.
Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2 dagar. Grytan blir bara godare,o godare av det.Servera tillbehör som Cheddarost
Avokadoröra, Picklad rödlök, Rödlök
Tomater, Majs Sallad
Gräddfil eller crème fraiche, tortillabröd, tortillachips, surdegsbröd, alt. ris.


En mustig, långlagad lite hetare ryta är precis vad som behövs i detta vädret. Så gott! Och alla tillbehören, dom gör ju inte det hela mycket sämre:)
1