Älgköttsoppa


En riktig köttsoppa gjord på älgkött o ben gör att soppan blir kanoners och passar likväl nu efter all julmat o värmer gott i kylan. Här har vi mesta dels varit ute i snöskottning, och jag är så glad att vi investerat i én snöslunga i år.
Värt varenda krona och spara våra ryggar ett par år till. I morrn kommer några goda vänner till oss på hockey o middag, så har förberet lite här i afton så kan även värdinna njuta av sällskapet.
Vi hann med ikväll att se bio den amerikanska triologin av Skellefteåbon Stieg Larsson The girl whith the dragoon tattoo


2 liter vatten
Ca 1 kg älgkött med ben/Högrev av nötkött
6-10 krm salt
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök i klyftor
1 kålrot, i stora tärningar
3 morötter i tjocka skivor
1 bit rotselleri, i tärningar
1 palsternacka, i bitar
1 liten purjolök i bitar
6 potatisar, i stora bitar
klippt persilja efter tycke och smak
2-3 krm salt
1-2 krm svartpeppar


Gör så här:
Koka upp vatten, lägg i köttet och låt koka upp igen.
Skumma väl och tillsätt salt, kryddor och lök.
Koka sakta under lock tills köttet är mört, ca 1,5 timme
Ta upp köttet och löken. Lägg ner rotfrukterna och efter 10 minuter
purjolök och potatis. Koka tills rotfrukterna är nätt och jämt
mjuka, ca 15 minuter.

Ev så gör man klimp till soppan som oftast serveras till, men de gillar inte jag .

Servering:
Till detta är knäckebröd med västerbottenost jättegott
och att dricka mjölk till detta tycker jag är ett måste..

En bild jag tog i gårkväll efter vi hade skottat garage uppfarten, snökanterna börjar bli bra höga! =)

Ida W

Hej! köttsoppa är ju så gott och värmer vid kalla dagar. Fin blogg du har!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress