Tjälaknöl

Ett måste på julbordet, tjälaknöl!...jag gjorde faktiskt två för att frysa in den ena, gott som pålägg och tusan så bekvämt att fixa ihop. Fortfarfarande så känner jag mig inte helt kurant med förkylningen, jag har en hosta som håller att göra mig tokig och rätt så trött o slut. Är faktiskt ledig i helgen för att kurera mig innför jobb julhelgen, jag går ut julaftonskvällen och juldagsmorgon sedan kommer vi att ha jul i mitt hus med all julmat jag lyckats knåpa ihop. Lat har jag varit denna gång med köpt gravad och varmrökt lax från Botniafisk men den är helt godkänd enligt mig. Hoppas ni har en skön helg!...=)

 

2 kilo innanlår av älg eller nötkött

Saltlag:

2 liter vatten
2 1/2 dl salt
2 msk socker
1 msk sambal oelek
2 msk enbär
3 vitlöksklyftor

Gör så här:
Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Värm ugnen till 100 grader. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader.
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt koka någon minut. Dra den av värmen. Lägg i den färdigstekta tjälknölen. Ställ den svalt och lägg på lock. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak.
Skär upp den i så tunna skivor som möjligt och servera till en rotsaksgratäng  eller som smörgåsmat