Efter en arbets helg har man igentligen inte någon större energi med de som ska tas hand om här hemma. Men nu idag på en ledig dag drog jag fram advents sakerna med tvång. Och jag försökte med lite julmusik och bakade en advenstkaka så nu är jag helt färdig att advenstpysslet får vänta lite till =/
Men det doftar definitivt nybakat och juligt iaf.
Detta recept har jag tagit ett receptblad från ICA butiken med lite modifiering.
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl brun farin
1 kuver vaniljarom
175g smör
2 ägg
Saffranskräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
3-4 äpplen
1-2 dl blandade nötter
Gör så här
Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna. Servera ev. med lättvispad grädde.
Jösses vilken god kaka! Har också börjat plocka fram adventsljusstakarna idag. :-)
Wow, var den så god som den låter? Jag älskar verkligen saffran. Fattar inte varför jag inte kommit på att koka vaniljsås med saffran. Det kan ju bara bli bra!
2