Hujeda mig så var denna helg till ända för mig som tillbringat den på jobbet. Skönt oxå att ha några dagar här hemma nu när ungdomarna har sportlov. Idag kändes det ogott att vara inomhus när dagen bjöd på en verkligen härlig o solig dag, man känner vår i luften. Jag hoppas vädret står sig denna vecka o helg.
Detta paj recept gjorde jag innan ja började mitt arbetspass på fredagen...o hoppades att det skulle bli en bit över till mig för lunch på jobbet....men icke sa nicke!! formen var total rensad men glad att den blev uppskattad såklart!
Jag gjorde även pajen på dinkel som jag gillar skarp både i bak o mat =))
Ha det bäst!
Har du nått favoritrecept på paj?!
125 g smör
1 dl siktad dinkelmjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 krm salt
Fyllning:
200 g riven stark lagrad ost (t.ex. västerbotten)
100 g färsk spenat
1/2 finhackad röd chili
1 liten strimlad purjo
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
Gör så här:
Knåda ihop degen och tryck ut i en pajform
och låt den stå kallt minst 15 minuter.
Förgrädda i
mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt den svalna. Rör ihop ägg, matlagningsgrädden, pressad vitlök, salt
och peppar. Strö osten i botten på pajskalet. Sprid skinkan över osten.
Fräs samman spenat, purjo,chilin och lägg de överst på pajen.
Häll sist över äggstanningen. Grädda 20-30 minuter tills pajen fått fin färg.
Älskar pajer och denna så väldigt god ut.
Jo du kan använda tryffelolja i varma såser och soppor mm. I kantarellsås eller kantarellsoppa lyfter den smaken väldigt mycket, jag brukar alltid sätta i några droppar när jag gör svampsåser och soppor. Testa gärna att smaksätta en potatispuré med tryffelolja den blir himmelskt god.
Vår absoluta favoritpaj är räkpaj med saffran. Den gör vi efter ett recept vi fått från en fd jobbkompis till Anki för en herrans massa år sedan. Något så makalöst god är den.
Pajdeg med dinkel har vi testat en gång och gillade det absolut!
Oj så god den där pajen såg ut!!:) En av mina favoritpajer är en skaldjursvariant:
http://bevemyrs.blogg.se/2009/december/skaldjurspaj.html
/Karin
3