Denna vecka har varit intensiv på många olika sätt, känns bra nu med några lediga dagar. Igår så gjorde jag den första degen i detta goa bröd, och idag bakade jag ut det. Ett väldigt lättbakat bröd och luftigt o gott. Jag har inte skurit detta bröd i så stora rutor eftersom de blev stora på höjden men man kan ju dela dem. Nu skall en strax hockeysoffan intas för att heja fram vårt AIK med lite te och de goa brödet.
Ha en fin kväll där ute!!
Dag 1:
Ha en fin kväll där ute!!
Dag 1:
10 g jäst
2 dl kallt vatten
2 dl dinkelmjöl fullkorn
Dag 2:
2 dl dinkelmjöl fullkorn
Dag 2:
10 g jäst
2 dl kallt vatten
ca 7 dl vetemjöl special
1 1/2 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
Garnering:
1 ägg
pumpakärnor
Gör så här:
Dag 1: Rör ut jästen i vattnet i en degbunke. Rör ner dinkelmjölet. Täck med plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt i degen från dag.
Arbeta in vetemjöl special, honung och olivolja i ca 10 minuter med elvispens deg-krokar eller i köksmaskin. Tillsätt saltet i slutet. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt i degen från dag.
Arbeta in vetemjöl special, honung och olivolja i ca 10 minuter med elvispens deg-krokar eller i köksmaskin. Tillsätt saltet i slutet. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Knåda inte degen, utan häll ut den ur bunken direkt över bakplåtspapperet
i en liten långpanna, ca 22x30 cm
Tryck försiktigt ut degen med mjölade händer och nagga den med en gaffel eller nagg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
i en liten långpanna, ca 22x30 cm
Tryck försiktigt ut degen med mjölade händer och nagga den med en gaffel eller nagg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Skär upp brödet i 24 rutor.


Carina
Ser då där gott ut att de inte kan vara nyttigt!
Ibland kan jag längta så otroligt mycket efter varn choklad och vitt onyttighetsbröd med en god ost på, yammi! Borde ta mig i kragen och testa surdegsbröd har jag tänkt, någon gång så......
Ha en go helg Tina :)
Synnöve
Först vill jag bara tacka för receptet på fiskgratängen. Vi gjorde det igår.
Något så enkelt som är så gott mums.
Rev västerbottensost på toppen.
Så det där blir det mer av.
Röran passar ju att ha på fläskfile och korv med i ugnen.
Helt enkelt en universalröra.
Tack för den :))
Långpannebröd är enkelt att baka.
Men har inte dinkelmjöl hemma. Måste nog köpa det när vi far över gränsen.
Ha nu en fin fredag min vän.
Kramen Synnöve.
Vegetarisk Vardag
Oj vad gott! spännande att följa processen i ett par dagar sådär.
3