Jag fiskade i prova på recepten jag samlat på mig, och denna rätt var fantastisk god med smakerna från ingefäran och äpplena. Jag gick ifrån receptet lite och skivade ner en röd chili och de blev riktigt bra. Orginalreceptet finns här
Jag gillar verkligen lergrytan dels så sköter det sig självt och så blir köttet riktigt saftigt.
Detta tycker jag verkligen att ni ska prova på... fantastiskt gott.
Nu laddas det för derbymatch mellan Saik-Luleå och hoppas de ro hem matchen ikväll....
Ha en skön kväll på er!
ca 800 g benfri skinkstek / picknicbog/ fläskkarre
2 äpplen
3 cm färsk ingefära
2 gula lökar
12 katrinplommon, urkärnade
1 röd chili
1 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
Flingsalt o Peppar
2 msk fond
Gör så här:
Lägg lergrytan och locket i kallt vatten ca 15 minuter.
Skär äpplena i klyftor, skala och skiva ingefära och lök, chilin. Blanda ihop juice vatten.
Gnid in skinksteken med salt och peppar och lägg den i grytan. Lägg ner alla ingredienserna och häll över juicen, fonden. Lägg på locket.
Sätt ugnen på 200˚C. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen i ca 60 min eller tills skinkans innertemperatur är 70-75˚C.
Låt köttet ligga i grytan ca 10 minuter innan det skärs i skivor.
Servera köttet med pressad potatis, äpplen, lök, plommon och skyn. Red av skyn med lite mjöl och vatten och runda av med en gräddskvätt!
Ser kanske färglöst och trist ut, en del av äpplena kunde ha fått gjort mer jobb, fast det smakade bättre än det ser ut iaf.
0