Det har i motsats till vetemjöl bevarat alla sina naturliga egenskaper, som är överlägsna alla andra sädesarter. Det speciella med dinkel (även kallat spelt) är att ingen bearbetning skett och därigenom har de ursprungliga egenskaperna behållits. Jämfört med vete skiljer sig dinkel näringsmässigt på några bra punkter: Dinkel är mer lättsmält då glutenet består av en högre andel vattenlösliga proteiner. Proteinhalten är högre, ca 13 %. Andelen järn, koppar, magnesium och zink är större. Energiinnehållet är högre samt även halten nyttiga fettsyror. Dinkel innehåller väsentligt mer B-vitamin.
Du kan byta ut det vanliga vetemjölet mot dinkel i vilket recept som helst
- testa dig fram!
Än så länge är dinkel tyvärr dyrt. Ett tips är att ta hälften dinkel, hälften vanligt vetemjöl, det går också bra.
Här hemma märkte barnen ingen större skillnad...vilket jag trodde, men sa heller inget före ;)
3 ägg
1 tsk salt
smält smör
Gör så här: Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken. När du fått en jämn smet kan du vispa i resten av mjölken, saltet och äggen o smält smör. Låt smeten svälla lite medan du smälter lite smör i en stekpanna. Häll i smöret i smeten och rör om. Stek som vanliga plättar, antingen i plättlagg eller gör pannkakor i vanlig stekpanna.
Servera blåbärsylt o grädde
Åhhhh,jammi!
Jag ska grilla lite kycklingvingar snart.
Blev så förbaskat sugen på det!
Kram!
Oj, det låter jätte-gott.
Nu blir jag sugen på plättar ;-)
Kram
Ja du Tina, jag använder gärna dinkel i mina bullar och matbröd.. även i pizzor och annat.. gör som du halverar lite. Visst är dinkelmjöl så mycket dyrare, vilket jag tycker är synd, för man mår så mycket bättre i magen och det är ett nyttigare mjöl. Precis som du beskriver.
Plätta gör jag så sällan nu, men när ungarna bodde hemma, då var det plätta som stod på bordet många gånger och varför jag inte gör det nu.... vet i katten för det är ju så gott:-)
Ha de fint kram från ett lite kallare Skåneland idag.. bara 2 plusgrader klockan 8.00 här.
Jättegoda ser dom ut =)
Ha en fin kväll!
5