Så har denna arbetshelg gått vägen och snart kan jag oxå räkna ner mina arbetspass. Igår blev en fantastisk slappardag i solstolen så lite färg börjar man få. Idag blev en mindre solig sådan så passade på att ta fram murrikkan och baka pannbröd o muffioser.
Jag dubblade denna sats och lade till lite brödkryddor, och bakade ut kakorna med vetemjöl special. Men här kommer orginalreceptet.
Denna sats ger 6 kakor
25 g smör
5 dl rågsikt
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1/4 paket jäst ( 15 g)
2 1/2 dl fingervarm mjölk
Gör så här:
Lägg smöret skuret i tunna skivor, 4 1/2 dl rågsikt( spara 1/2 dl till utbakningen), socker ,salt, och jästen delat i mindre bitar i en degbunke.
Blanda ner den fingervarma mjölken och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 30 min.Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta i resterande mjöl smidigt. Dela degen i sex . Platta ut eller kavla ut( använd gärna kruskavel) eller nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp Muurrikkan och grädda 2 min på var sida. Låt det sedan svalna på gallret. Avnjut med smör och mesost, eller vanlig ost.
Jag dubblade denna sats och lade till lite brödkryddor, och bakade ut kakorna med vetemjöl special. Men här kommer orginalreceptet.
Denna sats ger 6 kakor
25 g smör
5 dl rågsikt
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1/4 paket jäst ( 15 g)
2 1/2 dl fingervarm mjölk
Gör så här:
Lägg smöret skuret i tunna skivor, 4 1/2 dl rågsikt( spara 1/2 dl till utbakningen), socker ,salt, och jästen delat i mindre bitar i en degbunke.
Blanda ner den fingervarma mjölken och arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i 30 min.Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta i resterande mjöl smidigt. Dela degen i sex . Platta ut eller kavla ut( använd gärna kruskavel) eller nagga kakorna med en gaffel. Hetta upp Muurrikkan och grädda 2 min på var sida. Låt det sedan svalna på gallret. Avnjut med smör och mesost, eller vanlig ost.



2