Het chiligryta på högrev
 
Det här är nog en av grytornas Rolls-Royce. Gudomligt god chiligryta gjord på högrev med mörk, mörk choklad. Den behöver både kärlek o tid när man gör den, men sköter sig i stort sett sig själv. Den här chilin blir mustig men inte galet stark, öka kryddningen om du vill ha en hetare chili. Grytan blir i sitt bästa när den har fått stå o sjuda  i 6-8 timmar. Se till att den inte kokar torrt innan den är klar. Den går att ätas efter ca. 4 timmar, men om man vill ha köttet helt mört så det faller sönder bör man köra den längre. Bäst blir det om man kokar den några timmar dagen innan. Det som kändes lite synd att bilden gör inte rätten rättvis, men ni får förlite er på mitt or att gott är det!...
Ha en jätteskön helg! kram...=)
 
 
 
Ca 1,2 kg högrev på nöt eller viltkött
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
1 finhackad röd chili
2 msk färksriven ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 flaska öl(33cl)
1/5 dl rödvinsvinäger
2 msk råsocker
Salt o peppar
1 msk anchochilipulver eller
1/2 msk chilipulver
1/2 tsk liquid smoke
1 msk spiskumminfrön eller mald spiskummin
ev ½ dl vatten
50 gr mörk choklad
 
Gör så här:
. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

Stek baconskivorna i en stekgryta på medelvärme tills de blir gyllene och knapriga. Ta upp baconskivorna och lägg dem åt sidan. Bryn sedan köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Ta upp köttet. Fräs lökhacket, chili, ingefära i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddorna och fräs i ett par minuter. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, öl, lliquid smoke, vinäger, råsocker. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i minst 4 timmar. Tillsätt bacon, chokladen när 5 minuter återstår. Tillsätt gärna mer kryddor efterhand, eller fyll på med vatten om grytan verkar suga åt sig mycket vätska.

Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2 dagar. Grytan blir bara godare,o godare av det.Servera tillbehör som Cheddarost
Avokadoröra, Picklad rödlök, Rödlök
Tomater, Majs Sallad
Gräddfil eller crème fraiche, tortillabröd, tortillachips, surdegsbröd,  alt. ris. 

 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - Mårtenssons kök

En mustig, långlagad lite hetare ryta är precis vad som behövs i detta vädret. Så gott! Och alla tillbehören, dom gör ju inte det hela mycket sämre:)

Svar: Heeeej!... Ja helt klart när vi har haft en temp nere på - 25 så vill man kanske ha lite hetta!...:D o kul att ni hittade tbx till mig, har haft ett långt uppehåll pga studier!
Tinas skåpmat